Öt új kőszínházi bérletes előadással készül a 2022/2023-as évadra a veszprémi Pannon Várszínház, két darabot országos turnéra visznek, és Kortársunk, Petőfi címmel a 200 éve született Petőfi Sándorra emlékező sorozatot is indítanak.

A szezon programjait a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program jegyében rendezik. Az évad első bemutatójaként szeptemberben Dés László–Nemes István–Böhm György–Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című musicaljét játsszák Vándorfi László színházigazgató rendezésében, harminc gyermekszereplővel.

Ezt követi még idén Ken Ludwig Primadonnák című vígjátéka, valamint Robert James Waller színműve, A szív hídjai, mindkettő Szelle Dávid rendezésében. A bérletes előadások sorában mutatják be a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett, Karaffa című meghívásos drámapályázat díjnyertese, Szálinger Balázs darabját Vándorfi László rendezésében. A premiert a színház Kortársunk, Petőfi című sorozatának részeként láthatja a közönség.

Az egyébként bérletszünetes előadássorozatban emellett stúdiószínházi formában bemutatják Háy János Karaffa-pályázatra érkezett művét is, a színház 16. Tavaszi Fesztiválján pedig felolvasószínházi és más formákban a további pályázók munkáit is ismertetik.

Szintén a Kortársunk, Petőfi sorozatban állítják színpadra Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményének zenés változatát is a Forte Társulattal, Horváth Balázs zeneszerző és a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Az évad utolsó bemutatója áprilisban Tompos Kátya és Hrutka Róbert Mesék Európából című „történetmesélő koncertje” lesz, amelyben angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven hallhat dalokat a közönség. Galt MacDermot–James Rado–Gerome Ragni musicaljével, a Hairrel magyar nagyvárosok arénáiban lépnek fel ősztől, valamint szintén országos turnéra indulnak Déry Tibor–Pós Sándor–Presser Gábor–Adamis Anna Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicaljével, amelyet korábban tizenöt éven át játszott a Pannon Várszínház.

Nyitókép: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. Forrás: Pannon Várszínház