Fél évszázad karmesteri karrierjét ünneplik a Művészetek Palotájában 2024. március 21-én. Medveczky Ádám karmester ötvenéves pályafutásának megkoronázásaként híres operaáriák és operettek hangzanak majd el a hangversenyen, Christoph Campestrini karmester vezényletével.

Christoph Campestrin karmester
Christoph Campestrini karmester

Amikor a 2023/24-es évad műsorát tervezte a MÁV Szimfonikus Zenekar, Medveczky Ádám karmestert kérte fel a 2024. március 21-i hangverseny vezénylésére és a műsor összeállítására, sikeres karmesteri pályájának ötvenedik évfordulója tiszteletére.

A Magyar Televízió 1974-ben meghirdette első nemzetközi karmesterversenyét. Akkor az első díjat Kobajasi Kenicsiró, a második díjat Medveczky Ádám nyerte. A verseny első fordulóján mindketten a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelték, és az akkor kezdődő kölcsönös barátságot e fél évszázad alatt számos közös munkával, nagy sikerű előadásokkal, hazai és külföldi turnékkal tették emlékezetessé.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és az egész magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, aki pályafutása alatt több mint hatvan operát és megszámlálhatatlan hangversenyt vezényelt. Ezen az estén Erkel és Kodály több színpadi művéből áriák, dalok és zenekari részletek, továbbá Ifj. Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre híres operettjeinek népszerű dallamai csendülnek fel olyan neves énekművészek közreműködésével, mint Sümegi Eszter szoprán, az Operaház vezető énekese, aki szintén ebben az évadban ünnepli rendkívül sikeres énekesi pályafutásának 30. évfordulóját, valamint Boncsér Gergely tenor, az Operaház magánénekese.

Medveczky Ádám egészségi állapota miatt nem tud részt venni az eseményen, így a Híres operaáriák és operettek című hangversenyen Christoph Campestrini karmester vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart, aki több éve visszatérő vendégkarmesterként vállalta a karmester helyettesítését.

Jegyek a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapján érhetők el.