Idén 43. alkalommal, április 20. és május 2. között, ötvennél több programmal, a jubileumok jegyében rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Az év a jeles évfordulóké – idézte fel Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján a 40 éve alapított Katona József Színházban. A főváros 150 éves, 120 éve született Neumann János, 100 éve Ligeti György, 40 éve alapították a Budapesti Fesztiválzenekart, 10 éve jött létre a Stereo Akt független társulat, továbbá a fesztivál idejére esik a Föld, a tánc és a jazz világnapja, ezekhez több program is kapcsolódik.

Karácsony Gergely megjegyezte: „a főváros visszakapta a fesztivált”, és kiemelte, hogy „a kultúra kapcsán a szabadság a legfontosabb”. A „bevállalós” eseménysorozat – tette hozzá – társadalmi, ökológiai kérdéseket tabuk nélkül tematizál, célja pedig az, hogy tükröt tartson a városlakóknak.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál alatt több színházi premier lesz: a Cseresznyéskert a Katona József Színházban, a Remény Panzió a Stereo Akttól a Trafóban. A Radnóti Színház művészei a Filozófusok kertjében tartanak felolvasó-színházi előadást, a Jurányi Házban öt epizódból álló előadó-művészeti élményt rendeznek, a Flying Data a Kristály Színtérben egy részvételi színházi produkcióban drónokon röpít 2073 Budapestjére. A Trojka Színházi Társulás SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása című előadásához divatbemutató, Borda Réka, Ferencz Mónika és Nádasdy Ádám felolvasása, valamint Eke Angéla színművész fotókiállítása kapcsolódik.

Trojka-Szinhazi-Tarsulas.jpeg
Trojka Színházi Társulás. Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Debütál Prieger Zsolt zenés-irodalmi előadása, a Szent Szerb Antal legendája, Marton Szabolcs egyedülálló audiovizuális koncertje, a KVARK, a Budapest Sound Collective pedig Haydn, Ligeti, Beethoven műveit játssza. A Madách teret április 29-én a táncosok, 30-án a jazz-zenészek veszik birtokba.

Rendeznek nemzetközi digitális művészeti szemlét, kiállítják Budapest makettjét, a Városháza parkban Hommage à Neumann címmel lesz plakátkiállítás több mint száz digitális képzőművészeti alkotásból, a Budapesti Történeti Múzeum pedig fővárosi kötődéseket és identitásokat vizsgál egy tárlaton. Kiss Tibor Nem vagy egyedül című fotókiállításán a szolidaritás jegyében a mentálhigiéné kap fókuszt. Konferenciát és koncertet rendeznek a nyolcvanas évek underground kultúráját vizsgálva, a Gödör huszadik születésnapját a Vadart Minifesztivál ünnepli.

Az „Együtt a város” mottó jegyében családi programok is lesznek: kinyílik a Budapesti Hulladékhasznosító Mű, Az én Budapestem címmel pedig fotómaratont rendeznek, amelyre családok és baráti közösségek is nevezhetnek.

Nyitókép: Faix Csaba a Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján. Fotó: Máthé Zoltán / MTI