A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 28 évvel ezelőtt alakult, és első feladatai között szerepelt egy olyan fotópályázat létrehozása, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre bemutathassák legszebb alkotásaikat.

Földi László: Kötelék
Az „Élet a vízfelszín alatt” kategória 1. helyezettje

Az idén 27. alkalommal megrendezett, Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatának számító verseny zsűrijének nem volt egyszerű feladata: 244 fotós 3353 képéből válogatták ki azt a 103 darabot, amelyek november 6-tól megtekinthetők a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán. A kiállított képeken QR kódok vannak, így nem csupán az adott fotósokról és a képkészítés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem megoszthatjuk őket a világháló felületein.

Botos Éva: Ugró bajszos balin
A Lenergy „A Magyarországon készült legszebb természetfotó” különdíja

Az ünnepélyes díjátadón Csorba Gábor, a múzeum főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a pályázat több szempontból is rendkívül fontos: a fotótechnikai újítások, a fotósok munkája felhasználható és nagy segítségnek számít a természettudományi kutatásokban is. Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke elmondta, hogy nem gondolták volna közel 30 évvel ezelőtt, hogy egyszer itt állnak majd a Természettudományi Múzeumban egy ilyen nagyszerű kiállításon. „Az idei beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabb” – jegyezte meg a zsűrielnök. Elmondta azt is, hogy ez a pályázat segítette a magyar természetfotózás nemzetközi szintre emelését, a természetfotózás etikájának széles körben való megismertetését.

Hargitai László: Tavi tánc
„A madarak viselkedése” kategória 3. helyezettje

Minden kategóriában kiemelkedő munkák érkeztek, külön érdekesség, hogy idén a szokásosnál több olyan emlősöket, madarakat „akció közben” ábrázoló kép van, amely nem hordoz magában negatív végkimenetelt, „tragédiát”, csupán az állatok normál habitusát mutatja be.

Horesnyík Ervin: Szúnyogokkal suttogó
„Az emlősök viselkedése” kategória 2. helyezettje, A TermészetBÚVÁR magazin különdíja

A pályázatra beküldött munkák értékelése anonim volt: a hét tagból álló szakmai zsűri kódszámok alapján hozta meg döntéseit, a végső értékelésben csak az egyéni teljesítmény számított. Volt olyan kategória, ahol mind a három helyezést ugyanaz a fotós kapta. 14 kategóriában hirdettek dobogósokat, továbbá – a 3 fődíj mellett – kiosztottak 10 különdíjat is.

Máté Bence: Kutyakontúr
A fekete-fehér természetfotók kategóriájának 3. helyezettje

Az év természetfotósa Daróczi Csaba lett. Fáth Péter, a naturArt elnöke így nyilatkozott róla: „Amint ezúttal is igazolódott, Csabának kimeríthetetlen a kreativitása. 10 képe került a falra – ebből három kategóriagyőztes – egy olyan kiállításon, ahol egy képpel szerepelni is dicsőség. Csaba egyébként ebben az évben a világ legeredményesebb természetfotósa.”

Daróczi Csaba: Reggeli szieszta
Az „Állatok és környezetük” kategória 1. helyezettje

Az Év Természetfotója címet Máté Bence kapta Békacomb című munkájáért, Az Év Ifjú Természetfotósa díjjal pedig Koncz-Bisztricz Tamást jutalmazták, aki az ifjúsági kategóriában mindhárom helyezést, valamint egy különdíjat is bezsebelt.

Máté Bence: Békacomb
Az év természetfotója

„A Föld komoly bajban van”, mondta Dr. Kalotás Zsolt zsűrielnök beszédében. A természetfotó nem csak gyönyörködtet, szerepe ennél sokkal fontosabb és komolyabb: talán valamelyest segít rávilágítani arra, hogy óvnunk és védenünk kell a körülöttünk lévő világot.

Koncz-Bisztricz Tamás: Szerelem
A Uniqball Kft. különdíja

A kiállítás december 31-ig látogatható.

Nyitókép: Horváth Zsolt Szerelemdal című fotója, mellyel a „Napnyugtától napkeltéig” kategória 3. helyezettje lett.