fbpx

Tarolt a Párizsi udvar és a Vizafogó tagóvoda

Az Archikon építésziroda projektjei kapták a legtöbb elismerést a Média Építészeti Díja átadáson.

Négy díjat is kapott az Archikon építésziroda a Média Építészeti Díjának péntek esti átadóján. Az Építészfórum című internetes építészeti lap által alapított elismerést immár 15. alkalommal adták át az Urániában rendezett ceremónián. Két kategóriában, terv és megvalósult épület szekcióban ítélt oda díjakat az újságírókból álló zsűri. A beküldött 51 épület és 86 terv közül öt-öt jutott a döntőbe, amelyeket az alkotók a színpadon mutattak be egyenként 4 perces, vetített képes prezentációkban. A projekteket a zsűri a helyszínen véleményezte és pontozta. Emellett az Építészfórum olvasói körében előzetesen legnépszerűbbnek bizonyult tíz projekt is külön versenyt vívott, ezekre a közönség szavazhatott a helyszínen.

Az Archikon Stúdió négy díjat is nyert
Fotó: Regős Benedek

Az  Archikon, amely a Párisi udvar felújítását és a Vizafogó utcai óvoda rekonstrukcióját tervezte, ez utóbbival, vagyis az óvodaprojekttel érdemelte ki a megvalósult épületek kategóriájában a média díját, amit Pólus Károly és Tőrös Ágnes tervezők vehettek át.

A Párisi udvarral ugyanakkor a közönség díját nyerte az Archikon. Ennek átvételekor már Nagy Csaba ügyvezető és a tervezés további munkatársai is színpadra léptek.

Az iroda harmadik trófeája is egy közönségdíj volt. Az Index olvasói ítélték a legjobbnak a Párisi udvar ötcsillagos szállodává alakításában végzett munkájukat.

A felújított Párisi udvar

Ezen kívül megkapták a Lechner Központ épületrekonstrukciós díját is a Vizafogó utcai óvodán végrehajtott átalakításért. Egy lakótelepi óvodáról van szó, amelynek fő épülettagjait meghagyva, összekötő épülettagok újragondolásával modern architektúrát hoztak létre, amelyben gyereknek lenni jó (mert például szintek közötti csúszda is van). Egyébként ők tervezték néhány éve a szintén nagy népszerűségnek örvendő Mesekert utcai modern óvodát is.

A Média Építészeti Díját a terv kategóriában Tábi Sára kapta, a jászberényi fürdő felújításának és újragondolt környezeti kapcsolatainak ötletterveiért. Ikonikus épületről van szó, Zalavári Lajos 1962-es, kemence alakú híres fürdőépületéről, amely mellett később strand épült, ez azonban építészetileg nem talált kapcsolatot a fürdőépülettel. Tábi Sára ezt oldotta meg bátran és kitűnően a  diplomamunkájában. A Média Építészeti Díj közönségdíjas terve pedig Tóth Bence Péter nádtetős, gyönyörű tetőszerkezetű fecskehotele lett, melyet a szegedi vadaspark mellé képzelt el.

Számos különdíjat is kiosztottak az est folyamán. A Mesterek Köszöntése ezúttal Winkler Barnabásnak szólt, aki nemcsak épületeivel mutatott példát az elmúlt évtizedekben az új építészgenerációknak, hanem az általa alapított és 11 éven keresztül működtetett HAP építészgalériával is. Ebben több mint száz kiállítást szervezett saját pénzen a közelmúlt többnyire elfeledett építészeinek emlékére.

Az Építészfórum egyik alapítójáról, Pásztor Erikáról elnevezett Perika-díjat másodszor adták ki, idén a rendkívül sokoldalú alkotónak, Mátrai Péter építész, zeneszerzőnek.

Többek közt különdíjat kapott a Graphisoft Park és a Közlekedési Múzeum fejlesztése is. Utóbbi a New York-i Ricardo Scofido és Charles Renfro pályázatnyertes tervei alapján valósul meg. Az elismerést, az Aluprof-Hungary Kft. nagyberuházásoknak adományozott díját Vitézy Dávid, a Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója vette át.

Nyitókép: Vizafogó Tagóvoda. Fotó: Bujnovszky Tamás

A rovat további cikkei