„Különös évadokat élünk. Csupán pár napja zártuk az előző évadot, most láthatta először a közönség a Nem leszek a játékszered! című zenés produkciónkat, amelyet még hónapokkal ezelőtt, a pandémia egyik hullámában készítettünk el, s kicsomagolhattuk végre. Ma pedig már megnyitjuk az új, a 2021/22-es évadunkat. Szinte összeér a két színházi szezon. Eddig mindegyik évadunkat elneveztük, volt már a Bizalom, a Család vagy épp a Város évadja. Az újat az Egymásra találás évadjának hívjuk. Ami azt is kifejezi: sokáig kellett nélkülöznünk a közönséget, pedig a színház nekik szól, a nézőkért vagyunk, csakis velük együtt képzelhető el a színház. És nehéz időszakokban mindannyiunknak szükségünk van a lelki feltöltődésre, arra, hogy ismét együtt lehessünk – családokban, közösségekben. Színházakban” – mondta Őze Áron igazgató a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház évadnyitó társulati ülésén.

Az évadnyitón elhangzott: Bartók éjszakája címmel szeptember 10-én hagyományteremtő rendezvényt tartanak számos programmal a színházban, a színház körül. Ősszel Keleti Éva-fotókiállítás nyílik a színházban. Ebben az évadban szeretnék elindítani a Páskándi Géza Kortárs Drámapályázatot. A 2021/22-es színházi szezont pedig az új Mikrofesztivállal zárnák, ahova stúdióprodukciókat hívnak az ország minden részéből és határon túlról is.

Őze Áron a második direktori ciklusát kezdi a 2021/22-es évadban. A színház új művészeti igazgatója Csadi Zoltán színész-rendező, színháztörténész, aki csaknem húsz éve a dunaújvárosi színház tagja. A tánctagozatnak – Bartók Táncszínház néven – továbbra is Vári Bertalan a művészeti vezetője.

Az új évadot A kis herceggel nyitják szeptember 4-én, aztán a magyar dráma napján mutatják be a Hamleart (szerzők: Győrei Zsolt és Schlatovszky Csaba), amelyet nyáron a Gyulai Várszínházban rendkívüli sikerrel játszott a Bartók Színház, Őze Áron a rendezéséért elnyerte a Gyulai Önkormányzat díját.

Ezt követi a tánctagozat János vitéze. Csak szeptemberben és októberben öt, a pandémia miatt elmaradt bemutatót pótol a dunaújvárosi teátrum.

A 2021/22-es évadban A kis herceg (rendező: Sipos Imre), a Hamlear (rendező: Őze Áron), a János vitéz (koreográfus-rendező: Vári Bertalan) bemutatója után jön Gábor Andor: Illatszertár (rendező: Szűcs Gábor), a Nem leszek a játékszered! (rendező: Csadi Zoltán), az Idegenek a vonaton (a Rózsavölgyi Szalonnal közös előadás, rendező: Szarka János), majd a Mario és a varázsló (rendező: Csadi Zoltán) hivatalos premierje.

Nagy Ervin és Koltai Róbert a Hamlear című előadásban. Fotó: Bartók Kamaraszínház/Ónodi Zoltán

Az évad második felében, 2022 elejétől négy bemutatót (ezek már nem pótlások) tart a Bartók Kamaraszínház: Hja, kérem, a nő, az Nő (Molnár Ferenc-jelenetekből, kuplékból, sanzonokból; rendező: Korcsmáros György), Fodor Sándor: Csipike és Kukucsi (rendező: Tőkés Imola), Wedekind: A tavasz ébredése (rendező: Ivanics Tamás), illetve a Bartók Táncszínház 2022 tavaszi bemutatója két egyfelvonásos darabból az ökotudatos gondolkodás jegyében is. Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház művészeti vezetője fontosnak tartja a koreográfusi vénával rendelkező és alkotni vágyó táncművészeik támogatását, munkájuk segítését – teret adva ezzel elképzeléseik megvalósításához.

A Bartók Kamaraszínház az országos Zöldszínház projekt egyik alapító színháza. Őze Áron bejelentette: az új évadban tudatosan törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. A jövőben megvizsgálják, hogy a színházi működés mely területén találhatnak ki még olyan megoldásokat, amelyekkel tehetnek a környezetünkért. Amit eddig bevezettek: az intézmény területén használt világítástechnikai eszközök, izzók teljes mértékben energiatakarékosak. A direktor elmondta azt is: a Nanushkától, illetve a Body Fashion cégtől olyan textíliákat kaptak támogatásként, amelyeket fel tudnak használni jelmezekhez.

Az igazgató kitért a színház egzisztenciális helyzetére is. „Úgy gondolom, biztonságban működhet a Bartók, amit nagyon köszönök a két fenntartónak, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának, illetve az Emmi kulturális államtitkárságának. Ez a biztonság különösképpen fontos számunkra egy ilyen nehéz időszak után. Bízom benne, hogy az új igazgatói ciklusom idején sikerül megteremteni egy önálló társulat alapjait is. Ezen leszünk” – tette hozzá Őze Áron.

Az Illatszertár című előadás próbája. Fotó: Bartók Kamaraszínház/Ónodi Zoltán

Csadi Zoltán művészeti igazgató kinevezése kapcsán arról is beszélt: „Ez egy óriási megtiszteltetés Őze Áron igazgató úrtól, egyben nagyon nagy lehetőség, feladat és felelősség. És rendkívül inspiráló is. A színház művészeti irányvonalának kialakítását közös munkával, folyamatos párbeszédben, közös gondolkodással képzelem el.”

A Bartók Kamaraszínház a 2021/22-es évadban különféle plusz rendezvényeket is elindít. A Bartók Színház – Történetek című projekt két elemből áll, havi rendszerességgel jelentkezik. A Kötelezők – Koncepciók program a magyar drámairodalom oktatásához és széles körű népszerűsítéséhez kapcsolódik, segítséget nyújtva elsősorban a diákoknak a tananyagban szereplő színdarabok megismeréséhez és feldolgozásához. A Művészi pályák című program a 20. századi magyar kulturális és művészeti életben jelentős szerepet játszó művészek életpályáját mutatja be interaktív eszközökkel. Az előadásokat dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa és Csadi Zoltán vezetik.

Nyitókép: a Nem leszek a játékszered bemutatója. Fotó: bartokszinhaz.hu/Ónodi Zoltán