A Pergamon Múzeum Németország egyik legnépszerűbb múzeuma, legfőbb kincsét, az ókori Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg. A múzeumot vasárnap felújítás miatt négy évre bezárják, bizonyos részei pedig 2037-ig zárva maradnak.

A múzeum két nagy épületszárnyból és a kettőt összekötő csarnokból áll. Az üvegborítású tetővel fedett csarnokban áll a hellenisztikus művészet remekei közé tartozó Pergamon-oltár, amely a jelenleg is folyó felújítási munkálatok miatt már 2014 óta nem látogatható. Az épületnek ezt a részét a tervek szerint 2027-ben nyitják meg újra a látogatók előtt.

A turisták hosszú sorokban várakoznak a múzeum előtt abban reménykedve, hogy az utolsó pillanatban még bejuthatnak, bár a jegyek elővételben már elfogytak. A zárás előtti utolsó napokra a múzeum meghosszabbította nyitvatartási idejét, hogy minél többen megtekinthessék a gyűjteményt.

Az 1910 és 1930 között épült Pergamon Múzeum az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó berlini Múzeumsziget egyik kedvelt célpontja.

A felújítási munkálatok alatt a múzeum gyűjteményének mozdíthatatlan, óriási darabjait, amelyek sok tonnát nyomnak, érzékelőkkel szerelik fel, és megvédik őket a munkákkal járó rezgésektől és a nedvességtől. A felújítás teljes költsége elérheti az 1,5 milliárd eurót.

Fotó: Sebastian Christoph Gollnow / dpa Picture-Alliance via AFP