fbpx

Ozzy Osbourne lemondta európai turnéját

Súlyos gerincproblémái miatt lemondta európai turnéját Ozzy Osbourne, akinek így május 17-i budapesti koncertje is elmarad.

British singer Ozzy Osbourne performs during the closing ceremony for the Commonwealth Games at the Alexander Stadium in Birmingham, central England, on August 8, 2022. (Photo by Andy Buchanan / AFP)

„Arra az elhatározásra kellett jutnom, hogy fizikailag képtelen vagyok eleget tenni közelgő európai és brit turnédátumaimnak, mivel nem tudok utazni” – közölte a rocksztár szerdán az Instagramon.

A 74 éves Ozzy Osbourne problémái egy 2003-as, csaknem végzetes quad bike balesetig nyúlnak vissza, 2019-ben pedig elesett otthonában, ami tovább súlyosbította amúgy is ingatag állapotát. Az elmúlt négy évben mindössze kétszer lépett fel: tavaly augusztusban Birminghamban a Nemzetközösségi Játékok záróünnepségén, valamint szeptemberben egy amerikai futballmeccsen a kaliforniai Inglewoodban.

Osbourne szerint az énekhangjával nincsenek problémák, de az eddigi három gerincműtét, őssejtkezelés és fizioterápia ellenére a teste továbbra is gyenge.

„Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék” – írta Ozzy. A sztár május 17-én lépett volna fel Magyarországon (a No More Tours 2 című turné keretében) a Papp László Budapest Sportarénában, ahol eredetileg 2022 februárjában játszott volna, de az a koncertje is elmaradt. Még a koronavírus-járvány legelején lefújta 2020-re tervezett észak-amerikai turnéját is, hogy Parkinson-kórját kezeltesse.

A heavy metál Grammy-díjas legendája, a színpadoktól visszavonult Black Sabbath frontembere eddig mindössze háromszor járt Magyarországon: 

a Black Sabbath 2001-es újjáalakulása idején a Kisstadionban, 2010-ben szólóban a Sportarénában, legutóbb pedig 2016-ban, a Sabbath búcsúturnéja keretében, szintén az Arénában. Lett volna továbbá egy telt házas koncertje a Sportarénában 2004-ben, de az éppen az énekes quad bike balesete miatt maradt el.

Ozzy Osbourne a Black Sabbath-tal tíz lemezt készített, ezek összesen 50 millió példányban keltek el. 

Szólókarrierje során is hozzávetőleg 50 millió lemezt adott el. 1993-ban kapott először Grammy-díjat a legjobb heavy metal előadó kategóriában az I Don’t Want To Change the World című számáért, később kapott egy csillagot a halhatatlanok között a Hollywood-i Sunset Boulevardon is. Feleségével, Sharonnal – aki egyben menedzsere is – 1996-ban hívták életre az Ozzfestet, az első kifejezetten hardrock-fesztivált, ahol fiatal zenekarok is lehetőséget kaphattak a bemutatkozásra. Családi valóságshow-jával a televíziózás történetébe is beírta nevét: a The Osbournes a Music Television legnézettebb sorozata volt.

Legutóbbi lemeze, a Patient Number 9 tavaly szeptemberben jelent meg és második lett a brit listán.

Nyitókép: Ozzy Osbourne tavalyi fellépése a Nemzetközösségi Játékok záróünnepségén. Fotó: AFP/Andy Buchanan

A rovat további cikkei