fbpx

Pad Zoltán karnagy kapta az idei Lajtha-díjat

Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya vehette át idén a Lajtha László-díjat. Az elismerést a Lajtha László zeneszerző és népzenekutató születésének 130. évfordulója alkalmából tartott ünnepi énekkari hangversenyen adta át Gyurkó Csilla, Lajtha László örököse 2022. január 18-án.

Budapest, 2014. január 27. Pad Zoltán karnagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2014. január 27-én. Pad Zoltán irányíthatja az MR Énekkart a 2014-2015-ös évadtól. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Pad Zoltán 2014 óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya, nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktekintély, aki az elmúlt években kiváló együtteseket vezényelhetett, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Széles repertoárja a reneszánsztól a kortárs darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. Bartók, Kodály és Ligeti művei mellett elkötelezett Lajtha László művészi örökségének ápolásában is.

2022-ben két koncerten Pad Zoltán vezényletével a Magyar Rádió Énekkara Lajtha összes jelentős kórusművét megszólaltatja.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában.

A Bartók rádió hallgatói élőben követhetik mindkét énekkari évfordulós Lajtha-koncertet, az elsőt 2022. január 18-án, kedden este 8 órától, a másodikat pedig 2022. január 30-án, vasárnap este 8 órától.

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

A rovat további cikkei