A padlás ? mely Sztevanovity Dusán meséjéből született Presser Gábor zenéjével ? minden idők legsikeresebb magyar zenés játéka, amelyet az 1988. január 29-es vígszínházi ősbemutató óta már majdnem az összes vidéki színház a műsorára tűzött. A víges előadás sikere csaknem három évtizede töretlen, és már több generáció felnőtt A padláson. Sok egykori gyermeknéző ma már a saját kislányával, kisfiával érkezik a színházba, hogy együtt élhessék át a csodát. A padlás 900 előadása alatt a 13 szerepet csaknem 60 színész, több generáció játszotta. A főszereplő Kaszás Attila mellett sajnos már Tábori Nóra, Rácz Géza, Selmeczi Roland, Sipos András, Vallai Péter és Vizy György is az égi társulat tagja. Rádiós szerepét kifejezetten Kaszás Attila számára írták a szerzők, utána sok éven át Oberfrank Pál játszotta, akit Szőcs Artur követett a sorban. A 900. előadásban Wunderlich József énekli majd a gyönyörű Fényév távolság című dalt. A társulat fiatal, Junior Prima-díjas tehetsége ebben a szerepben debütált a Vígszínház színpadán. Barrabás, a gengszter és a Révész sokáig Hegedűs D. Géza volt, most egykori tanítványa, a Vígszínház fiatal színésze, Csapó Atilla okoz nagy bonyodalmat Rádi és Süni életében.

padlas3

 

Az eredeti szereposztásban két olyan színésznő is szerepelt, aki a 900. előadáson is játszik majd. Igó Éva kezdetben Süniként 350-szer dalolta, hogy ?mindig van valaki, aki direkt hamisan énekel?, ma pedig már Mamókaként főzi a szilvásgombócot és járja a ?tarantellát?. Pápai Erika az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, most pedig újra Kölyökként játszik az előadásban. Bár ő az elfeledett szellemek egyike, de az nem elfelejtendő, hogy ő lépett a legtöbbször színpadra A padlásban. Mamókaként az 1985-ös premieren a csodálatos Tábori Nórát láthatták a Vígszínház nézői. Lámpás szerepében a bemutatón még Rudolf Péter zsörtölődött a társaival, Csőre Gábor és Király Attila után a 900. előadáson Tóth András játssza a törpe szellemet. A Rubik Ernő által tervezett és a színháznak ajándékozott Varázskönyv titkos hajtogatási technikáját még Méhes László tanulta meg Hercegként, ma pedig már Telekes Péter forgatja a könyvet. A különleges kellékből alig néhány darab létezik, az ősbemutatóban játszó Varázskönyvet a Vígszínház társulata négy évvel ezelőtt jótékony célú árverésre ajánlotta fel. Balázs Péter Témüllerként dalolta, hogy ?enyém a pálya?, a jelenleg Témüllert játszó Fesztbaum Béla Ütegként és Detektívként is színpadra lépett már. Az eredeti szereposztás Ütege Seress Zoltán, Detektívje pedig Vallai Péter volt. Robinson, a gép Sipos András hangján szólalt meg.

padlas1

 

Marton László és Presser Gábor első közös előadásukkal, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című Déry-regényből készült zenés színpadi adaptációval új műfajt teremtettek a magyar színháztörténetben. Közös zenés produkcióik egyik fő erénye, hogy a dalok dramaturgiailag indokolt és fontos helyzetekben szólalnak meg. Már 28 évvel A padlás bemutatója után világossá vált, milyen különleges helyet foglal el az előadás a magyar színház történetében és a közönség szívében. Aki már látta, szeretné újra átélni az élményt, aki pedig még nem látta, szeretne A padlás és a Vígszínház népes baráti köréhez tartozni.

 

A 900. előadás december 5-én 19 órakor kezdődik, A padlást aztán december 30-án, 2017. január 9-én és 10-én este, majd 18-án és 31-én játssza legközelebb a Vígszínház.

Fotó: vigszinhaz.hu