Március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján mutatja be online a Széchényi-örökséghelyszín Pál István Szalonna és Bandája „...mert a magyar szabadságért harcra keltek...” című koncertjét.

„A magyar lélek szabadságvágya, életereje, évszázadok küzdelme és dicsősége, a hazaszeretet eszméi teszik magasztosan emelkedetté az egyórás ünnepi koncertet, amely a bemutatót követően is elérhető lesz az
Eszterháza Központ örökséghelyszíneinek weboldalain” – mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„A legnagyobb magyar szellemiségével érezhetően áthatott nemzeti emlékhely hitelességében inspiráló környezet” – mondta Pál István Szalonna. „A nagycenki Széchenyi-kastélyban rögzített koncertfelvétel a történelmi Magyarország kifogyhatatlan népdal-­ és hangszeres repertoárját vonultatja fel, az 1848–49-­es szabadságharc időszakát, a haza szabadságáért harcoló honvédek és vértanúink emlékét, amelyet rengeteg népdal őriz szerte a Kárpát­medencében” – tette hozzá a zenekarvezető-prímás, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész.

„Az erdélyi tájegységek muzsikái – a Gyimestől a Partiumig, Kárpátaljától Rábaközig – mind harmonikusan kötődnek egymáshoz, és végigvezetnek hagyományos kultúránk értékein. Izgalmas legényes táncok, verbunkok, katonaénekek és rabénekek teszik igazán változatossá
koncertünket. A koncertünk tartalmát ezek a népdalok teszik emelkedetté, üzenve a hazaszeretet, a bizalom és hűség erejét” – mondta Pál István Szalonna.

Nyitókép forrása: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.