Az intenzív őszi mesterkurzus során a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik a közös napi munkára a magyar és nemzetközi operaélet meghatározó alakjával, Rost Andreával, illetve olyan szakemberekkel, akik a pálya korai szakaszában tudják segíteni egy művész szakmai életének elindítását.

A Rost Andrea Művészeti Alapítvány 2017-ben alakult. 2022-ben a megújult kuratórium fő célja, hogy a világszerte ismert és elismert operaénekesnő, Rost Andrea átadhassa sokszínű szakmai tudását. A fiatal, pályakezdő énekesek az alapítvány által szervezett kurzusokon, fesztiválokon nem csupán magyarországi, de nemzetközi ismertségre is szert tehetnek. Rost Andrea meghívására a workshopokat záró előadásokon

a fiatalok bemutatkozhatnak külföldi és hazai rendezőknek, énektanároknak, karmestereknek, impresszárióknak és operaház-igazgatóknak.

Az alapítvány első nagy eseménye az idén szeptember 26. és október 2. között megrendezendő PályaStart Mesterkurzus, mely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre, együttműködésben az Operaházzal, a Zeneakadémiával és a Magyar Zene Házával. A kezdeményezéshez olyan kulturális intézmények is csatlakoztak, mint a Miskolci Nemzeti Színház, a Coopera és a Benczúr Kulturális Központ.

Az intenzív, egyhetes mesterkurzus során a képzés résztvevőinek lehetősége nyílik a közös napi munkára a magyar és nemzetközi operaélet meghatározó alakjával, Rost Andrea opera-énekesnővel, a mesterkurzus művészeti vezetőjével és a kurzus megálmodójával, illetve olyan szakemberekkel, akik a pályájuk korai szakaszában tudnak segíteni egy művész szakmai életének elindításában.

A résztvevők W. A. Mozart: Figaro házassága című operájának szerepeit Rost Andrea opera-énekesnő és Béres Attila rendező vezetésével tökéletesítik.

Rost Andrea énektechnikailag és interpretációval kapcsolatban foglalkozik a növendékekkel, Béres Attila a karakterek színpadi megformálásában segíti a fiatal művészeket.

A szeptember végi képzést megelőzően a felvételt nyert énekesek részt vehetnek Batta András Erkel- és Széchenyi-díjas zenetörténész elméleti, az operát elemző előadásán a Magyar Zene Házában. A hallgatóknak a kurzus során lehetőségük nyílik a menedzsmenttel kapcsolatban Lőrinczy György kulturális menedzserrel és Meczner Vera művészmenedzserrel egyeztetni a karrierépítés lehetőségeiről, valamint brandépítéssel, illetve kommunikációval kapcsolatban is kapnak segítséget egy-egy szakembertől. Az összetett kurzus színpadi mozgás, styling és egyéb más fontos területeken is fejleszti a résztvevőket.

A közös heti munka végén, október 2-án a Zeneakadémia Solti-termében az énekesek a mű áriáit és jeleneteit félszcenírozott formában a közönség és számos más szakmai meghívott előtt is bemutatják.

A mű kilenc szerepére várják a jelentkezőket. Almaviva gróf, Almaviva grófné, Susanna, Figaro, Cherubino, Marcellina, Basilio, Bartolo, Barbarina szerepeire várhatóan egy énekest választanak ki a meghallgatáson.

A kurzusra elsősorban opera tanszakos növendékek, illetve egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészek jelentkezését várják.

Azoknak, akik nem rendelkeznek konzervatóriumi vagy felsőfokú szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal, kötelező egy előválogatón való részvétel, ami a jelentkezési laphoz egy darab, két évnél nem régebbi, YouTube-videófelvétel linkjének feltöltését jelenti.

Jelentkezési határidő: 2022. június 10. éjfél.

A jelentkezés további feltételeiről és a jelentkezés módjáról Rost Andrea honlapján található további információ.

Nyitókép: Rost Andrea honlapja