A Müpa a korábbi Hans Sachs-díj sikerére alapozva hirdeti meg ismét kritikaíró pályázatát, ám ezúttal nagyobb hangsúlyt fektet a fiatal felnőttek megszólítására. A Karc néven megújított pályázat 30 évnél fiatalabb, felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak szól, akik szívesen ?karcolnák? le a véleményüket egy-egy előadásról, amelyet a Müpában láttak. Az intézmény ehhez összesen három alkalommal ingyenes belépőjegyet is biztosít a pályázatra jelentkezőknek, akiknek a kritikát a megtekintett előadást követő két héten belül kell benyújtaniuk.

 

A beérkező írásokat szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai: Bóka Gábor, az Operavilág újságírója, Bősze Ádám, a Bartók Rádió szerkesztője, Dömötör Endre, a Recorder popzenei magazin szerkesztője, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás egyik igazgatója, valamint Zipernovszky Kornél újságíró. Egyedi hangvételű kritikák beküldését várják, amelyek ? a szakmai szempontok érvényesülése mellett ? olvasmányosak és közérthetőek.

 

A pályázat a Müpa egész hátralévő évadát átöleli, a pályaművek 2017. április 30-ig adhatók be. A zsűri ezt követően elkészíti a legjobb munkák top tízes listáját, amelyek közül a közönség internetes szavazáson ? a Müpa honlapján ? választhatja ki a közönségdíjas alkotást. A zsűri az első három helyezettnek ítéli oda a nagy értékű Müpa-utalványokkal együtt járó díjakat. A fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, honorárium ellenében, továbbá egy két főre szóló, háromnapos utazást és koncertlátogatást egy európai városban, ahol ECHO-intézmény (az Európai Koncerttermek Szövetségének tagja) működik. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a jövő júniusi Budapesti Wagner-napokon kerül sor.

 

A pályázat által érintett előadások listája és a részletes pályázati felhívás a Müpa a honlapján, a www.mupa.hu/rolunk/karc oldalon érhető el.