Az Aranyvackor díjat 2007-ben alapította a Pagony Kiadó, s 2010-ben vette át rendezését a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése. A díjátadáshoz kapcsolódóan kétnapos rendezvénysorozatra kerül sor Kortárs Gyerekirodalmi Napok néven. A Kortárs Gyerekirodalmi Napok két napján szakmai konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések fő témái a kortárs magyar gyerekirodalom, illusztráció és könyvkiadás legfontosabb kérdései. A rendezvény helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum. A nevezési díj tartalmazza a konferencián való részvétel lehetőségét is.

Elsősorban olyan (leendő) szerzők és illusztrátorok jelentkezését várjuk, akik komolyan és hivatásszerűen ezzel szeretnének foglalkozni, terveik között szerepel az írás-illusztrálás, esetleg ezt tanulják. Pályaműként még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő, legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot várunk. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, de jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is.

A pályázatban részt vevő munkákból az Aranyvackor zsűrije kiállítási anyagot állít össze, amelyet törekszik az ország több helyszínén is kiállítani. A beküldött pályamunkákat a szervezők felhasználhatják az Aranyvackor pályázat népszerűsítésére, reklámozására. Csak szöveget, illetve csak illusztrációt tartalmazó pályamunkákat, illetve a nem megfelelő formátumban leadott pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. Egy szerző/illusztrátor több alkotótárssal is indulhat. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy akár a könyv formájának megtervezéséhez egy harmadik alkotótárs is bekapcsolódjon a munkába. A nevezési díj pályázatonként fizetendő.

A 2015. évi pályázat témája: Rázós ügyek. A gyerek- és a felnőttvilág is bővelkedik olyan helyzetekben, történetekben, érzésekben, akár titkokban, amikről nehéz beszélni, sőt, olykor tabuként tartjuk őket számon. Vajon lehet ilyesmikről olyan gyerekkönyvet készíteni, amelyek akár mosollyal, akár könnyekkel, de feloldhatják a kínos csendet?

A pályázat beérkezési határideje: 2014. november 30.
Fődíj:100 000 Ft
Az Aranyvackor fődíját, valamint a második és harmadik helyezést független zsűri ítéli oda.
A fődíjon kívül számos kiadói különdíj is átadásra kerül, melyet az MGYKE kiadói osztanak ki. A kiadói díjak általában a díjazott szerző/illusztrátor kiadónál való megjelenését, foglalkoztatását tartalmazzák.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:
Pályázás módja: regisztrálni a hamarosan elinduló aranyvackor.mgyke.hu oldalon lehet.
A pályázat témája: Rázós ügyek
Beérkezési határidő: 2014. november 30.
Terjedelem: 3-10 oldal, illusztrációval együtt
Illusztrációk száma: minimum 3
Amit várunk: könyvterv, azaz szöveg és illusztráció (csak szöveggel vagy csak illusztrációval nem lehet indulni a pályázaton) egy pdf fájlban.
A képeket külön is kérjük feltölteni jpg formátumban, nyomdai minőségben!
A nem megfelelő formátumban leadott pályázatok érvénytelenek.
Formátum: pdf, jpg, 300 dpi felbontásban

Nevezési díj:
Bruttó 7000 Ft (5512 Ft+áfa), mely tartalmazza a belépőt a Kortárs Gyerekirodalmi Napok összes rendezvényére. A nevezési díj pályázatonként, nem pályázónként fizetendő. Minden egyes pályázat után meg kell fizetni a nevezési díjat, különben a pályázat érvénytelen.

A díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Kortárs Gyerekirodalmi Napok keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.
Az Aranyvackor díjat független zsűri ítéli oda.

A zsűri tagjai:
Révész Emese, a Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa
Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor, az Aranyvackor egyik alapítója
Kovács Eszter, főszerkesztő, Pozsonyi Pagony
Urfi Péter, kritikus, a Magyar Narancs szerkesztője
A zsűri elnöke és a pályázat védnöke Lovász Andrea, gyerekirodalom-kutató, kritikus.

További információk: http://www.mgyke.hu