A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny egyik védnöke maga a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László kommunikációs szakértő.

1934613_56033823358_6770664_n

A találkozót a 2016-os évben rendezik meg, három fordulóban.


Az első forduló (versmondás videofelvételen):

Elsőként minden versenyző két, általa szabadon választott magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, telefonnal és/vagy kamerával rögzített vágatlan videóval. A videót a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni és elküldeni a nemzetiverseny@gmail.com címre. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket. A nevezési lap és a videó beküldési határideje: 2016. április 11., a magyar költészet napja.

A második forduló (versek videoklipben):

A továbbjutott versenyzőknek az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt másik verset kell feldolgozniuk, már videóklip formájában, amelynek hossza legfeljebb 5 perc. A továbbjutott versenyzők számára a versklipek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án.

A harmadik forduló (élő döntő, versvideókkal):

Az élő döntőbe bejutott versenyzők a Nemzeti Színházban adják elő az első fordulóban, vágatlan videón beküldött verset 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján.

Díjakat az élő döntő versenyzői kapnak: a komoly pénzjutalmak mellett értékes különdíjakban részesülnek a legjobbak. Emellett minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek.

 

I. díj: 100 ezer forint

II. díj: 75 ezer forint

III. díj: 50 ezer forint

Az első három helyezett a Nemzeti Színházban, a döntő estéjén, gálán lép fel, emellett egy-egy videokamerát is ajándékba kap. Minden döntőbe jutott versenyző egy-egy tabletet kap ajándékba.

 

image001

A második forduló versenyzőinek versfilmjei automatikusan bekerülnek a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál, valamint a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába is, a díjazott film alkotója pedig jutalmat kap.

Fotó: Nemzeti Színház Facebook-oldala