A rendezvény a 2019-ben kialakított koncepcióval (?A világ csodái ? Felfedezések kora!?), kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

A kiemelt témával arra kívánják ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja idejére időzített színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális javai sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében. A múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban megőrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt koncentrálódó tudás mind-mind tudásátadás és a tudástechnológia részét képezik. A ?régi, de új!? mottó jegyében arra bátorítják a múzeumokat, hogy mutassák be saját rejtett értékeiket, és olyan módon értelmezzék újra és közvetítsék mindezt, hogy a közönség, köztük a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, szenzációszámba menjenek.

Céljuk az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával zajló múzeumi programok szorgalmazása is. Arra bátorítják a múzeumokat, hogy használják ki a rendezvény által javasolt témaköröket olyan csoportok megszólítására is, amelyek eddig alulreprezentáltak voltak a múzeumlátogatók között.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázott támogatás 2019-ben is lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítsék a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljenek meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 150.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke.

Jelentkezés és további információ itt olvasható.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. a megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)!

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje a regisztracio.oszifesztival.hu oldalon: 2019. július 3. 23:59

Bírálat tervezett időpontja: 2019. július 8. (Kiértesítések az eredményekről 2019. július 12-ig)

A részletes program feltöltésének határideje (oszifesztival.hu): 2019. augusztus 16.