Az alapításának idén 15. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM – MOKK) idén is pályázatot hirdet a Múzeumpedagógiai Nívódíj elnyerésére.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai foglalkozásaikat, kezdeményezéseiket.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és a köznevelésben folyó digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, és felgyorsították virtuális programfejlesztéseiket. Ezért úgy döntött a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadását koordináló SZNM – MOKK, hogy 2021-ben is lehet nevezni online múzeumpedagógiai programokkal.

Olyan múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várják, amelyeket 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között valósítottak meg a múzeumok akár személyes részvétellel (például iskolai program vagy nyári tábor keretében), akár az online térben.

Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel lehet.

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás, online program, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek az elismerésre. A benevezett programhoz kapcsolódhat papíralapú vagy online múzeumpedagógiai kiadvány is, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal – ahhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

Az eddigi évek gyakorlata szerint a Múzeumpedagógiai Nívódíjra érkezett nevezéseket a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből, tagjaiból álló szakmai bizottság bírálja el a nyár folyamán. Mivel a zsűri tagjai személyesen nem találkoznak a múzeumpedagógiai programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag minél informatívabb és figyelemfelkeltőbb legyen. A zsűri várhatóan 2021. augusztus 31-ig megtartja bizottsági ülését.

Az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői a tervek szerint 2021. szeptember 27-én, a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

A nívódíjban részesült programokat bemutatják a Staféta Füzetek online kiadványsorozatban.

Nevezési határidő: 2021. augusztus 13.

További részletek ITT.

Nyitókép: a Múzeumpedagógiai Nívódíj 2019 egyik nyertese a Magyar Nemzeti Galéria Girlpower projektje volt. Forrás: magyarmuzeumok.hu