Bogothy_Adam_Hofecker_Daniel
Bögöthy Ádám és Hofecker Dániel a tavalyi ösztöndíjátadón

A fiatalok három különböző ösztöndíj-kategóriában pályázhatnak. A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoraművésznő nevét viselő Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíj a hangszeres és énekes szólisták részére biztosít lehetőséget szakmai pályafutások elindításához. A támogatásban a korábban olyan művészek részesültek, mint például Kállai Ernő, aki a világ legjelentősebb színpadain csillogtathatta meg tehetségét.

 

A jazz előadók számára a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíj kínál kiváló alkalmat arra, hogy bemutassák tehetségüket. A jelentkezőknek le kell adniuk repertoárjuk listáját, (amely akár saját szerzeményeket is tartalmazhat), részletes munkatervüket, két elismert tanár vagy művész ajánlását, illetve hangzóanyagot, mely alapján három dzsesszzenésznek vagy formációnak ítélik meg az elismerést. A Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok között is számos rendkívüli tehetséggel megáldott művésszel találkozhatunk: 2011-ben Fábián Juli érdemelte ki ezt elismerést.

A Kodály Zoltán nevével fémjelzett ösztöndíjra zeneszerzők, zenetudósok és zenekritikusok pályázhatnak, közülük hatan részesülhetnek támogatásban.

Dolfin_Balazs_Homor_Zsuzsanna
Tavalyi ösztöndíjasok: Dolfin Balázs és Homor Zsuzsa

A beérkezett pályázatokat minden esetben rangos szakmai kuratórium bírálja el. A Fischer Annie kuratórium tagja többek között Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Fekete Gyula, a Magyar Zeneművészeti Társaság elnöke és Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. A Kodály ösztöndíjról döntő bizottságban foglal helyet Richter Pál, az MTA Zenetudományi Intézet igazgatója és Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke. A Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj pályázat bírálói Bágyi Balázs (dobos, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnöke) és Kollmann Gábor (szaxofonművész, zeneszerző, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagja) és Márkus Tibor (zongoraművész, zeneszerző, zenetanár) is.

A pályázatok beérkezési határideje 2019. február 15.

Az eredményt ünnepélyes keretek között a Zeneakadémián hirdetik ki.

 

További információk: www.filharmonia.hu