A kétnapos konferencián a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva azt járják körül előadások és jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel, hogy a hazai muzeális intézmények milyen innovatív ismeretátadási és módszertani megoldások alkalmazásával tudnak hatékonyan hozzájárulni a kulturális örökség interpretálásához, ezáltal átörökítéséhez és megóvásához, ugyanakkor folyamatos és szerves átalakulásához. A konferenciával a szervezők arra szeretnék ösztönözni a hazai múzeumi szakmát, hogy fedezzék fel (újra) saját értékeinket és értelmezzék újra úgy, hogy az a széles közönség, köztük a kamaszok számára is vonzó, szenzáció legyen.

Oszi1

 

A konferencia nyitónapját felvezető plenáris előadások blokkjában a kulturális örökség múzeumi terekben történő interpretálásáról lesz szó. Ezt a Kulturális örökség a múzeumi falakon túl című témablokk követi: az itt elhangzó előadások, jó gyakorlatok azt példázzák, hogy a múzeumok milyen alternatív módszerekkel tudnak nyitni, és kulturális örökség séták szervezésével, a Múzeumok Őszi Fesztiválján a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematikához kapcsolódva vagy akár egy helyi fesztivál, netán bevásárló központ kulisszái közé kilépve megmutatni, hogy miként segítik elő a kulturális örökség feltárását és befogadását. A konferencia mindkét napján sor kerül a konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációjára, az előadók számától függően akár több szekcióban.

 

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt is körüljárják, hogy mi lehet a múzeumok szerepe az ?örökségesítés?, hagyománykreálás folyamatában és/vagy azt is vizsgálni fogják, hogy a média, illetve a turizmusipar hogyan befolyásolja a múzeumokat a kulturális örökség interpretálásakor, a múzeumi shopok üzemeltetésekor, milyen piaci potenciál rejlik az örökségelemekben, hogyan lesz belőlük értékesíthető áru, hogyan hat ez vissza a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezésére. A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a szervezők a témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramokkal teszik még emlékezetesebbé. Az első nap lezárásaként a társszervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közreműködésével négy féle vezetett sétán, illetve bemutató programon vehetnek részt a konferencia vendégei.

 

A konferencia második napján pedagógus előadók bevonásával külön témablokkot szentelnek annak a kérdésnek, hogy a köznevelésbe illeszkedő tantárgyak (például hon- és népismeret) oktatása és a kulturális örökség múzeumi keretek között történő közvetítése hogyan kapcsolódhat egymáshoz. A konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációja a konferencia második napján is folytatódik.

Oszi2

 

A konferencia alatt megtekinthető lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei, ISKOLÁNK SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGE című alkotópályázatára iskolai osztályoktól beérkezett alkotások (rajzolt illusztrációk és videók) kiállítása. A konferencia résztvevői is leadhatják szavazataikat, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig a konferencia Zárszónál tartják. A konferenciaközönség szavazatai alapján a konferencia különdíjában részesül két osztály.

 

Az alkotópályázatról bővebb információ ITT érhető el.

 

NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

A konferenciára várják a témához kapcsolódó jó gyakorlatok nyolc percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársaink jelentkezését.

A rövid (maximum 1000 karakter hosszú) rezüméket múzeum+örökség jó gyakorlat jeligével kérik 2018. október 12-éig elküldeni a következő címre: szenzacios.orokseg@gmail.com.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatandó jó gyakorlatokat.

 

További információ a konferenciával kapcsolatban ITT található.

Fotó: Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook-oldala