A 2018-as évben negyedik alkalommal hívja játszani, vetélkedni az ország 10. és 11. osztályos diákcsapatait a Nemzeti Színház. A ?Nemzetiszínháztörténeti? vetélkedőben négyfős csapatok vehetnek részt, akik egy iskolából kell, hogy verbuválódjanak. A csapatok ? felkészítő tanáraik segítsége mellett ? három, kizárólag az interneten keresztül zajló fordulóban mérik össze tudásukat: színháztörténeti ismereteiket, kreativitásukat és informatikai készségeiket egyaránt használniuk kell.

 

Az idei vetélkedő középpontjában Arany János és Madách Imre irodalmi/színházi munkássága áll. Az ő életük szolgáltatja majd az apropót ahhoz, hogy a csapatok digitális dokumentumokat készítsenek és nyújtsanak be az interneten keresztül: filmet, plakátot, prezentációkat és sok minden mást. A három internetes forduló eredményei alapján a legjobb hat csapat kerül a döntőbe, melyet a Nemzeti Színházban tartanak június 8-án. A zsűri tagjai között a Nemzeti Színház két társulati tagja, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes művész és Szabó Sebestyén László, valamint Kovács Ákos előadóművész is szerepel, utóbbi Arany-estje nagy sikerrel fut a Nemzetiben.

 

A csapatok tableteket, színházbérleteket és könyvutalványokat nyernek, a győztes csapat iskolájába pedig egy napra ?kitelepül? a Nemzeti Színház: rendhagyó irodalom órákkal, beszédórával, olvasópróba játékkal, smink- és fodrászbemutatóval és a színház művészeinek focicsapata is összeméri tudását a diákok csapatával. A vetélkedőre február 18-áig lehet jelentkezni a Nemzeti Színház weboldalán keresztül, ahol egyéb részletek, illetve az elmúlt három év vetélkedői feladatainak és a versenyző csapatok akkori megoldásainak teljes archívuma is megtalálható.

 

A vetélkedőről a vetelkedo@nemzetiszinhaz.hu e-mail címen kérhetnek információkat az érdeklődők!