A magyar vonatkozású zenetörténet egyik legsikeresebb műfaja a vonósnégyes. Kialakulásában Joseph Haydn magyarországi munkásságának évtizedei alapvető fontosságúak voltak. A magyar kvartettek az elmúlt évszázadokban kiemelkedő világsikereket értek el, általuk a magyar zenei géniusz maradandó nyomot hagyott az egyetemes zenetörténetben. 

A Végh Sándor program célja a magyar vonósnégyes-hagyomány ápolása és fejlesztése, a műfaj széles körű integrálása a zenei életbe. A program kapcsán a Filharmónia Magyarország részt vállal a legkiválóbb magyar kvartettek szerepeltetésében, valamint a fiatal vonósnégyes-generáció nagyközönség előtti bemutatásában. A program elsődleges célja Haydn, Mozart, Beethoven és Bartók páratlan vonósnégyes remekműveinek megismertetése a közönséggel és e zenei műfaj repertoáron tartása.

A nyertes pályázók egy éven át részesülnek az ösztöndíjban.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokra való tekintettel a pályázat beküldési határidejét 2021. április 4-ről 2021. április 30-ra módosították, valamint az elbírálás határideje kitolódott 2021. május 11-re.

Részletek a www.filharmonia.hu weboldalon találhatók.