Az idén év elején megnyílt erzsébetvárosi K11 Labor tematikus eseménysorozatának soron következő állomása Olajos Ilka fotográfus – az idei Budapest FotóFesztivál programjaként megvalósuló – Panel című egyéni kiállítása, mely április 8-án nyílik.

Olajos Ilka a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia MA-szakos hallgatója. 2021-ben Erasmus+ ösztöndíjjal fél évet Lengyelországban, Łódź városában töltött, ahol a korábban megkezdett lakótelepi környezettel foglalkozó sorozata újabb képekkel gazdagodott.

Olajos Ilka a lakótelepeket nem csupán építészeti, hanem társadalmi aspektusból is vizsgálja.

A modernizmus és konstruktivizmus jegyében épült panelek a nem megfelelően kialakított terek ellenére mára nosztalgikus, szerethető „világgá” szelídültek a szemünkben. Így felmerül a kérdés: lehet-e szerepe a fotók által közvetített idilli hangulatnak a lakótelepek, panellakások mai megítélésében? Ilka célja nem csupán az épületek bemutatása, fotográfiáinak tárgyát képezik a benne élő fiatalok is, akik jó szívvel gondolnak (egykori) életterükre, amiről elsősorban nem az építés eszmei háttere jut az eszükbe, hanem sokkal inkább az ott megélt személyes és pozitív élmények.

A most bemutatott képválogatás elsősorban az elmúlt hónapok friss munkáiból villant fel jellegzetes tereket, építészeti elemeket, tárgyakat, a szocialista realizmus ugyanis Łódź városképén is kitörölhetetlen nyomokat hagyott. Ilka új képein egyfajta „egzotikus”, nosztalgikus látvány tárul elénk, a kompozíciók részleteiben pedig az iparváros múltja, a II. világháború okozta károk is fel-felsejlenek.

A Budapest FotóFesztivál (BPF), melynek célja a kortárs és klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeinek megmutatása, immár hatodik alkalommal, egy több héten át tartó (március 25. és május 8. közötti) eseménysorozatként valósul meg. Ehhez a sokszínű programhoz csatlakozik a Panel című kiállítás.

A tárlat április 8-án Somosi Rita művészettörténész köszöntőjével, valamint Pleskovics Viola, az Építészfórum szerkesztőjének beszédével nyílik meg, és április 28-ig várja az érdeklődőket.

Fotó: Olajos Ilka