Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát beszédében kiemelte, hogy Szent Márton élete a XXI. század elején példát mutat nekünk, hogyan kell Krisztus tanítványának, követőjének lennünk. A pannonhalmi bencés közösség ünnepli az 1700. évfordulót és hálás, hogy ebben az ünneplésben partnerre talált Szombathely város ? latin nevén Savaria, itt született 316-ban Szent Márton ? vezetőiben. ?Ez a kiállítás közös gyümölcs, melyet felajánlhatunk magyar népünkért Európának. Szent Márton összeköt bennünket, és ez tanúságtétel a múltunkról és a jelenünkről? ? fogalmazott a főapát. Bár Pannonhalmán minden évben van kiállítás, ez a jubileumi esztendő különösen értékes a műtárgyakat tekintve. Ám nem csupán a kiállított tárgyakat kell néznünk, hanem azt a lelkületet és eszmét is mögöttük, amely a kiállítást létrehozta. Ez az, ami mindenkit mélyebb, igazabb emberségre, a keresztényeket pedig mélyebb kereszténységre tanít ? zárta gondolatait Várszegi Asztrik.

Szombathely őrzi legaktívabban Szent Márton kultuszát Magyarországon. Dr. Puskás Tivadar polgármester elsősorban a közös kiállításban megvalósuló összefogás sikerét emelte ki, amely nemcsak Magyarországnak, de az egész világ kereszténységének is a sikere. Az emlékév keretében a város százötven eseményből álló programsorozatot indított ? ebben a sorban foglal el nagyon fontos helyet a most megnyíló, párját ritkító kiállítás, hisz Szent Márton ma is példakép, a szerénység, a segítőkézség, az egyszerűség példaképe, és ez a szellemiség a szombathelyieket minden időben kötelezi.

A kiállítás koncepcióját Takács Imre művészettörténész ismertette. Újszerűnek tekinthető abban a tekintetben is, hogy egy időben két helyen látható, a kiállítási tárgyak így kétfelé oszlanak. A tárlat nemcsak a szentre fókuszál, hiszen megismerhetjük a kereszténységet itt, Pannóniában, a római világ határán. Időben sem csak Szent Márton kora jelenik meg, a bemutatott időszak ugyanis egészen a népvándorláskor végéig, a VIII. századig elnyúlik. Így a nagyközönség számára olyan korszakot sikerül bemutatni, amelyről eddig kevés információt kaphatott az érdeklődő múzeumlátogató ? bár a múzeumok bőven rendelkeznek a korból tárgyi emlékekkel.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója a kiállítás szombathelyi érdekességeiről beszélt. A látható leletanyagok indulásként bemutatják a római vallási életet, majd azt a folyamatot, hogyan vált az itt élő népesség fokozatosan kereszténnyé. A 370-es évektől már olyan korszakba lépünk, amelynek rengeteg tárgyi emlékét sikerült felkutatni és ezen a kiállításon bemutatni. Olyan ritkaságokat is látni lehet, mint a nagyszentmiklósi leletegyüttes néhány darabja, melyek a korszak gyönyörű ritkaságai ? ezeket a Kunsthistorische Museum kölcsönözte a tárlat számára.

Szent Márton nagyon jól dokumentált szent, nagyon sok legenda maradt fenn vele kapcsolatban. Bár számos erénnyel rendelkezett, nagyon megosztó személyiség volt. Nem ismert megalkuvást, katona keménységű hírében állt, aki életét Krisztusnak szentelte. Ezért összeveszett császárokkal, műveletlen kicsapongó papokkal, sőt még saját püspöktársaival is. Nemcsak jámborságával, csodatetteivel, de kemény, konok kereszténységével is példaképe lehet korunk hívő emberének. Ezekről az emlékekről beszélt zárásképpen Dejcsics Konrád atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, aki fordításával hozzájárult az írásos emlékek latinból magyarra átültetéséhez.

 

A kiállítás szervezői szeretnének minél több emberhez eljutni, és emellett vonzóvá, érdekessé is tenni a látnivalókat. Ezt szolgálja az a hazánkban ritkaságnak számító újdonság, hogy egyes kiállított tárgyakról 3D-s szkenner segítségével ? műanyagból ? mérethű másolatok készültek. Ezek mindenki számára kézbe vehetők, ami nagy segítség a látássérülteknek, de másoknak is élmény jelent. További meglepetés, hogy Szent Márton egyes történetei eddig szokatlan módon képregény formában is olvashatók.

 

Tölgyesi Tibor

Fotó: Kárpáti Zsuzsanna