Világhírű alkotókat lát vendégül diplomaosztóján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Idén júniusban a MOME alapszakos végzősei Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) vezető kurátorának, kutatás-fejlesztési igazgatójának köszöntőjét hallhatják.

Antonelli a beszédét követően június 29-én, a Design Világnapján az egyetem campusán tart mesterkurzust. Előadásában azoknak a designereknek a formálódó szerepéről, munkásságuk hatásáról beszél majd, akiknek koncepciói, tervei a világ legégetőbb problémáira válaszolnak. Az érdeklődők megismerhetik a design aktivizmust, amely a megszokottól eltérő tervezői attitűd, és amely társadalmi, politikai változások előmozdítója lehet.

Az előadás alapja a Design Emergency című könyv, amelyet Antonelli Alice Rawsthorn designkritikus szerzőtársával még a pandémia idején egy azonos nevű Instagram-csatorna elindítását követően írt. Az ebben megjelenő új szemléletmóddal a magyar közönség most találkozhat a There Is Always a Design Emergency című eseményen.

„A design az életről szól” – mondja Antonelli, aki az elmúlt évek során többször vizsgálta a design szerepét a globális kihívások és a mindennapok összefüggésében egyebek közt a 2015-ös Design and Violence című MoMA projektben és könyvben, majd a 2019-es Broken Nature című XXII. milánói Triennálé alkalmával.

Mindezt szászszorosan mutatta meg a pandémia világszerte, ez volt az az időszak, amikor a design életbevágó kihívásokra válaszolt, az Egyesült Államok és Mexikó határától Kairóig, az intenzív osztálytól a digitális világig, a tárgyaktól a globális infrastruktúrákig. Az emberek a design, a designgondolkodás segítségével vészhelyzeteket oldottak meg nap mint nap.

Paola Antonelli nemcsak kivételes építész és kurátor, de tanított a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen, a Harvard Graduate School of Designban és a New York-i School of Visual Arts MFA programjában is. A Time Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben például ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat.

Nyitókép: Paola Antonelli. Fotó: Peter Ross