sagradafamilia_by_multkor_hu.jpg
 A Sagrada Familia

Federico Lombardi közlése szerint XVI. Benedek november 6-án keresi föl Santiago de Compostelában a híres zarándokhelyet, majd másnap utazik tovább a katalán fővárosba. A katolikus egyházfő, aki áprilisban tölti be 83. életévét, idén ellátogat Máltára, Portugáliába, Ciprusra és Nagy-Britanniába is.

A Sagrada Familia egyike Barcelona leghíresebb építményeinek. Gaudí ambiciózus és nagyszabású templomát 1882-ben kezdték el építeni, ám a férfi 1926-os halála után leálltak a munkálatok, és az építmény a mai napig nincs kész - ám ennek ellenére is évente közel ötmillió turista keresi fel a furcsa templomot.

Gaudí jelentős szerepet vitt a Renaixensában, a katalán művészek és kézművesek mozgalmában, s annak politikai pártjában, amelyet a spanyolellenes katalánizmus jellemzett: a madridi kormány által elnyomott katalán életformát próbálták feleleveníteni. A mozgalom vallási jelképe a barcelonai Sagrada Familia (Szent Család) templom lett, amelyet 1882-ben kezdett neogótikus stílusban építeni Francisco del Villar.

A munkák irányítását 1891-ben átvevő Gaudí mindent áttervezett, s egész további életében ezen dolgozott, de haláláig sem készült el vele. A munka során egyre buzgóbb hívő lett, 1910 után csak e templommal foglalkozott, remeteként élt az építkezésen, s házról házra járva gyűjtött a költségekre. 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában külön pápai engedéllyel temették el.

A Gaudí mesterművén 40 éven át dolgozó építész, Jordi Bonet I Armengol közel egy éve arról számolt be a sajtónak, hogy az apszis tetejét 2010-re fejezhetik be, és a katedrálisban végre első alkalommal misézhetnek is majd. Addigra a tervek szerint elkészülhet az a különleges oltár, és speciálisan a templomba álmodott furcsa orgona is, amelyeket szintén Gaudí tervezett. Az épületet teljesen azonban csak 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezhetik majd be ? állítja Armengol.