fbpx

Parcellakövek jelzik a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírokat

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) információs parcellakövekkel jelöli meg az ország azon temetőit, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatók. Az első jelölőkövet a keszthelyi Szent Miklós temetőnél helyezték el, ahol tizenkét védett sír található.

A NÖRI 2022-ben indította el új projektjét, amelynek keretében fizikailag is megjelöli azokat a temetkezési helyeket, ahol a Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatók. Ennek értelmében a NÖRI minden temető bejáratához elhelyez egy információs parcellakövet, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára mutat. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik az adott temető védett sírjait és a benne nyugvó személyek életrajzait is. Emellett a temetőben található információs térképeken is megtalálható lesz a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése. Ennek első állomása Keszthely, a Szent Miklós temető, ahol 12 védett sír található.

Az avató ünnepségen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Sírkertben olyan személyek nyugszanak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi, magyarok itt a Kárpát-medencében ezer éve megmaradhassunk, és gyökereinket egyre mélyebbre ereszthessük. Olyan személyek, akik a múltban elért eredményeikkel irányt mutatnak nekünk a jövőre is.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere kiemelte, hogy Keszthely fontosnak tartja a múlt ápolását, és azzal, hogy elsőként a városban helyezték el a védett sírokat jelölő parcellakövet, példát szeretne mutatni más településeknek.

A Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet Magyarország kormánya hozott létre 1999-ben azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. Az így védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. A nemzeti sírkert része lehet bármely magyarországi sírhely vagy temetkezési hely.

Jelenleg több mint hatezer védett sír található az országban, 19 megye 363 településén.

Olyan kiemelkedő személyek sírjairól van szó, mint Kölcsey Ferenc nyughelye Szatmárcsekén, Csokonai Vitéz Mihályé Debrecenben, Gárdonyi Géza sírja Egerben vagy Kazinczy Ferenc széphalmi síremléke. A Nemzeti Örökség Intézete idén harminc temető megjelölését tervezi.

Fotók: NÖRI

A rovat további cikkei