Dán Bernadette a kiállítás kurátora elmondta: ?a cím is arra utal -a Paralell direktívák-, hogy vannak a festészetben olyan alapelvek, amelyeket nem lehet megkerülni, ezáltal minden művésznél fellelhetőek. Igyekeztem úgy összeválogatni a képeket, hogy a négy művész különbözősége kihangsúlyozódjon, de fellelhetőek legyenek azok az átkötő elemek, amelyekkel meg lehet csinálni egy kiállítást?.

Fürjesi Csaba bemutatott munkái a három-négy éve megkezdett Szférák című sorozathoz tartoznak, amelyben a művész textileket, anyagokat felület kezel, majd ezekre fest részben absztrakt, részben figurális kompozíciókat. Hervé-Lóránth Ervin páros portrékkal vesz részt a tárlaton: munkáin a művészettörténet ismert figuráit, például Botticelli vagy Goya alakjait festi meg mai helyzetekben, sokszor valódi emberként ábrázolt képregényhősök mellé helyezve. Gyarmati Zsolt képein rendszerint a halálra, elmúlásra utaló motívumok bukkannak fel, erőteljes színekkel megfestve és oldott kompozíciókba helyezve. Sara Berti munkáin is fontos szerepet kap a test, az olasz művész azonban visszafogottabb színvilággal, geometrikusabb figurákkal dolgozik.


gyarmati_zsolt_250x250.png
Részlet a kiállításból (Fotó:Kultúra.hu)

Külön érdekesség, hogy a kiállításon fellelhető olyan kép is, amelyet két művész közösen festett. Hervé- Lóránth megfestett egy alapot, amelyre Gyarmati Zsolt rádolgozott. Dán Bernadett kiemelte, hogy ?ez jó átvezetés a két művész különbözősége között. Amíg Zsolt urban art képeket készít, addig Ervinnél a klasszikus ?masterpiece?-ek a mai ikonokkal összerakva, más stílust képviselnek?.

A négy művész közös kiállítása április 12-ig tekinthető meg a Balaton utcai B55 Galériában.