Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában ért el első helyezést egyedüli magyar indulóként a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix (YAGP) november 3. és 6. között megrendezett párizsi elődöntőjén.

A Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) 2. évfolyamos növendéke a 9 és 11 év közti ún. prekompetitív klasszikus balett kategóriában az Európa csaknem minden országából érkezett 71 induló közt végzett az első helyen. Felkészítő mesterei, Chernakova Olga és Kirejko Dmitrij Taraszovics betanításában Bronyiszlava Nyizsinszka és Dimitri Romanoff A rosszul őrzött lány című koreográfiájából és David Lichine Graduation Ball (Érettségi bál) című balettjéből mutatott be egy-egy részletet. Julianna a kortárs prekompetitív kategóriában is eredményesen szerepelt, itt Vetési Adrienn Szitakötő című koreográfiájával a 36 indulóból a 12. helyen végzett.

A díjak odaítéléséről döntő 11 fős zsűriben olyan jeles személyiségek foglaltak helyet, mint Katherine Williams, az American Ballet Theater szólistája, Élisabeth Platel, a Párizsi Opera Balettiskolájának igazgatója, Christopher Powney, a londoni Királyi Balettiskola művészeti igazgatója vagy Nicolas Le Riche, a Királyi Svéd Balett művészeti igazgatója. Az André Malraux Színházban megrendezett háromnapos megmérettetéshez számos mesterkurzus is kapcsolódott a Párizsi Opera Balettiskolájában, amely több mint 300 éves múltjával a legpatinásabb balettképzést nyújtó intézménynek számít a világon.

A Bolsoj Balett egykori táncosa, az Egyesült Államokban balettmesterként tevékenykedő Larissa Saveliev és férje, Gennadi Saveliev, az American Ballet Theater szólistája által 1999-ben alapított YAGP mindössze néhány év alatt a legrangosabb balettversennyé és ösztöndíjprogrammá nőtte ki magát a tengerentúlon. Az évente megrendezett verseny részeként az Egyesült Államokban és Kanadában 31, Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint a virtuális térben további 12 elődöntőt tartanak, amelyek legjobbjai kapnak meghívást a floridai Tampában 2023. április 3. és 9. között megrendezendő döntőre.

A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei az elmúlt években számos nemzetközi versenyen arattak sikert, többek között a bécsi Vibe-on, a berlini Táncolimpián, a Rigai Nemzetközi Balettversenyen, a leccei Domenico Modungo Nemzetközi Balett- és Kortárstánc-versenyen és a Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Legutóbb október végén a Holland Junior Balettversenyen az MNBI 3. évfolyamos növendékei közül Bonecz Franciska Yuki ért el 1. helyezést, és nyerte el a Toer van Schayk-díjat, míg Jászovics Mira a 2. helyen végzett.

Az MNBI növendékeivel a nagyközönség itthon legközelebb A diótörő operaházi sorozatában találkozhat 2022. november 27. és 2023. január 15. között.

Nyitókép: Pollák Julianna Éva. Fotó: Radina Dace