Magyarpolány olyan falu, ahol az is megtörténhet, hogy reggel még pékárut veszünk a hölgytől, aki este már Mária Magdolna szerepében nyújt felejthetetlen alakítást. A játékok alkalmával a falu lakói színészekké alakulnak át, és a Kálvária-domb festői környezetében varázsolják vissza a nézőket a bibliai időkbe.

Így fordulhat elő az, hogy a naplementét követően a pék, a hentes, a mezőgazdász, a polgármester, kicsik és nagyok egyaránt Húros Annamária korhű jelmezeibe bújva, a kort megidéző díszletek között játszanak. Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatunk hivatásos művészt, Dávid Roland énekes-színészt.

Több mint negyed évszázados hagyományra tekint vissza a magyarpolányi passió, amit az Europassió szövetségbe is felvettek.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helységben a passiójátszás hagyománya egészen az 1990-es évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók, Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták.  A magyarpolányi passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

Ha már ellátogatunk Magyarpolányba, érdemes több időt rászánni erre a kivételesen szép településre. 83 népi műemléki épületből álló falumúzeuma, a síkság és a hegyvidék törésvonalán elhelyezkedő környezeti adottságai és vendégszerető lakosai nem mindennapi kikapcsolódást garantálnak az odalátogatóknak.

Fotó: Tihanyi György