fbpx

Patrick Stewart: Nem vagyok zenész, de megtanultam egy Mozart-zongoraversenyt

A nagy Shakespeare-színész klasszikus zene iránti szenvedélyéről mesélt a Classic FM műsorvezetőjének, Moira Stuartnak.

Moira Stuart a Classic FM-en futó műsorában Sir Patrick Stewart elárulta: miután éveken át játszott klasszikus zenészeket a képernyőn, megtanulta kedvenc zongoraversenyét Mozarttól.

„Tulajdonképpen magamtól tanultam meg. Az egészet nem, de a 21. zongoraverseny első néhány leütését el tudom játszani.” Az október 29-én sugárzott interjúban a színész reflektált a számtalan alkalomra, amikor egy szerep kedvéért hangszert vett a kezébe.

„Nem vagyok zenész” – mondta – „De majd’ minden hangszerrel kapcsolatban tettem már úgy, mintha tudnék rajta játszani, filmen és színpadon egyaránt. Fújtam trombitát, volt a kezemben hárfa… Valójában viszont egyikhez sem értek.”

A 2019-es Jutalomjátékban Stewart Henry Cole-t, egy elismert zongoristát alakított, aki felesége halála után fél színpadon zenélni. „Végül túljut a traumán, és újra játszani kezd. Briliáns mozi!” – tette hozzá a színész.

Stewart sok munkát fektetett a projektbe, hogy a lehető legmeggyőzőbb alakítást nyújthassa Cole-ként. „Több órányi felvételt néztem meg az 1920-as évek zongoristáiról, hogy megfigyelhessem a testtartásukat és a mozdulataikat. Problémát jelentett, hogy gyakran csak a kezeket vette a kamera közelről.” A színész majdnem négy hónapig tanult zongorázni a minél valósághűbb játék végett.

A Star Trek-franchise királyaként, Jean-Luc Picard kapitány szerepében korábban furulyán játszott néhány hangot a színész – a pontos ujjmozgások elsajátításhoz órákat vett.

A 83 éves Patrick Stewart eddigi pályáján több mint 60 Shakespeare-előadásban szerepelt, jelölték Olivier-, Tony-, Golden Globe- és Emmy-díjra. Október elején jelent meg önéletrajza Making it So: A Memoir címmel.

Fotó: JB Lacroix / Full Picture Agency via AFP

A rovat további cikkei