_A__3173
Középen Felcser Máté (Rendben Man), a Punnany Massif frontembere,
mellette balra Meszes Balázs (Meszi) énekes

A fesztivál célja, hogy műfajtól függetlenül professzionális körülmények között bemutatkozási lehetőséget biztosítson Pécs összes zenekarának ? hangsúlyozták a szervezők. A kitűzött cél az elmúlt két fesztiválon teljesült: 2016-ban 89, 2017-ben 109 pécsi együttes lépett fel a rendezvényen.

?A Made in Pécs eredetileg partisorozatnak indult körülbelül tíz éve, később havi periodika lett belőle, majd négy éve támadt az az ötletünk, hogy nézzünk kicsit a pécsi zenei világ mögé és térképezzük fel a hátországot? ? emlékezett vissza az indulásra Gellai Gergő fesztiválszervező. Hozzátette: fesztiválon való részvételre bárki jelentkezhetett, ?senkit nem zártunk vagy szórtunk ki, így a teljes pécsi zenei élet be tud mutatkozni?.

_A__3185
Gellai Gergő

Beck Zoltán, a 30Y frontembere szerint a fesztivál lényege nem abban a bizonyos januári, egy napban van. Sokkal fontosabb az egész éven át tartó odafigyelés azokra a zenekarokra, amelyekre még nem figyel senki, illetve e formációk folytonos segítése, támogatása. ?A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg több mint 40 zenekar működik, ami óriási szám ? Pécsen pedig több mint száz. Ezek a zenekarok úgy tudnak folyamatosan változni, alakulni a fesztiválnak köszönhetően, hogy közben nyilvánosságot kapnak. Fontos, hogy itt nincs ízlésrendőrség: mindenki, aki alkotni szeretne, jelen tud lenni a térben? ? emelte ki Beck Zoltán.

A koncertek a város hat klubjában zajlanak párhuzamosan; a zenekarok 20 perces műsorral állnak a közönség elé. A koncerteknek helyet adó klubok a belvárosban találhatóak, közel egymáshoz, így a közönség kényelmesen át tud érni egyik helyszínről a másikra két koncert között.

_A__3164
Beck Zoltán

A fesztivált január 5-én a Punnany Massif Akusztik műsora nyitja egyedi helyszínen a fesztiválra hangolt díszletben, látványvilággal. A fesztivál fő napján, január 6-án 118 pécsi produkciót láthat a közönség. Az első koncertek délelőtt 10 órakor kezdődnek, az utolsók pedig 23:50-kor.

Újdonság, hogy 2018-tól a szervezők minden évben vendégül látnak egy izgalmas zenei világgal rendelkező európai várost. Sokszor elhangzik, hogy Pécs a magyar Liverpool, ezért a vendégvárosok sora Liverpoollal kezdődik: a szervezők meghívtak hét friss és érdekes zenekart és négy dj-t. A 2018-as Made in Pécs Fesztiválon fellép Joe Topping & Scott Poley, Vidar Norheim, a Strange Collective, a She Drew The Gun, a Chinsniffer, az Oranj Son, az a.P.A.t.T, Lauren Lo Sung, Tom Ferry Kokiri és Adele Moss.

A koncertek végeztével új élet indul a fesztiválon: a város számtalan klubjában kezdődnek elektronikus zenei partik, melyek többsége reggelre ér véget.

_A__3238
A Punnany Massif zenekar egy része

További információ a Made in Pécs Fesztivál Facebook-oldalán található.

Szíjjártó Anita
Fotó: Máté Péter/Made in Pécs Fesztivál