A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában június 20-tól látható A város falain című kiállítás, amely Jacques Villeglé több mint 140 alkotását mutatja be.

Jacques Villeglé kiállítása. Fotó forrása: Zsolnay Örökségkezelő
Fotó forrása: Zsolnay Örökségkezelő

Jacques Villeglé (1926–2022) többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával. Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével. A 2000-es években utcai matricáit lenyűgöző, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.

Fekete Valéria, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspailt, a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni Kortárs Művészeti Múzeum és Biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel. A kiállításmegnyitón jelen lesznek a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé is.

A város falain tárlat június 20. és szeptember 22. között látogatható. Részletek a kiállításról itt.