munkacsy_vazlat_a_miltonhoz
Munkácsy Mihály: Vázlat a Miltonhoz

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának állandó kiállítása a nagybányai festőktől kezdve dolgozza fel a magyar képzőművészetet. Az Arczok és láthatárok című a kiállítással azonban előtörténetet kap a modern magyar festészet, amely éppen a 19. század közepén domináló akadémikus, historizáló tendenciáktól szakadt el. Az Arczok és láthatárok ? 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből című kiállítás anyaga először látható együtt, a tárlaton bemutatott művek ugyanis eddig csupán a kutatók számára raktárban voltak megtekinthetőek. Most viszont az alkotások restaurálásra, művészettörténeti feldolgozásra, kiadványban való publikálásra és kiállításra kerülnek, a nyilvánosság számára is elérhetőek lesznek.

wagner_sandor_otosfogat
Wagner Sándor: Ötösfogat

A század közepén, különösen az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve annak bukása miatt hazánkban ? és a forradalmi hullám hatására számos európai országban is ? a romantika, annak is a múltba visszatekintő, valósághűséggel és részletesen ábrázolt történelmi vagy éppen allegorikus jelenetei, drámai hangvétele kapott hangsúlyt a festészeti alkotásokon. Ekkor készítette legendás, nemzeti érzelmű és témájú alkotásait a jelen kiállításon is szereplő Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan.

weber_henrik_noi_arckep
Weber Henrik: Női arckép

Az Arczok és láthatárok a festészeten belül ? a korban is népszerű ? két műfajra koncentrál elsősorban: a portréra és a tájképre. A nemzeti festészet ikonikus darabjain magyar történelmi személyiségek és topográfiailag is valósághű hazai tájak köszönnek vissza. Mindezeken túl a 19. századi magyar festészetet bemutató kiállítás különlegessége, hogy az egyik teremben a korabeli pécsi képzőművészet alkotásai is helyet kapnak. Pécsi városképekkel, pécsi látképekkel, pécsi polgárok arcképeivel egyaránt találkozhatunk ebben a teremben, mint ahogyan pécsi művészek ? köztük Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály ? kevéssé ismert alkotásaival is.

A Janus Pannonius Múzeum tárlata eredetileg május 9-től november 11-ig várta volna a közönséget. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a múzeum úgy döntött: egészen 2019. február 3-ig meghosszabbítja a historizmus legnagyobb alakjainak műveit bemutató kiállítás látogatását a Modern Magyar Képtárban.

Kultúra.hu

Felhasznált forrás: Janus Pannonius Múzeum honlapja