A 60 éves Pécsi Balett második premierjét tartja Budapesten, ezúttal nézők előtt. Épp egy hónapja, hogy a Müpával közös programként, kiemelkedő sikerrel online bemutatták a Vasarely-etűdök nagyszabású balettet, most pedig egy újabb produkciójuk debütál a budapesti Nemzeti Táncszínházban. ÁdámÉva címmel Molnár Zsolt Harangozó-díjas és Szabó Márton koreográfiájával, Iványi Marcell koncepciójával és rendezésében, Philippe Heritier és Szabó Balázs eredeti zenéjére készül táncszínházi előadásuk. Az előadást Fodor Antalnak ajánlják.

Kilenc – egymástól időben és térben független – képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként.

Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, „fél-elembe” taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában – az írott történelem eseményein keresztül. Az ősbemutató üzenete: a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét csak a szeretetben való létezés tudja közvetíteni. 

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával jön létre. Az előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban közös programként valósul meg. További információ a Pécsi Balett oldalán olvasható.

Fotók: Borbás Betti