Átadták az Év háza verseny elismeréseit: családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán építész vehette át az első díjat Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért, középület kategóriában pedig Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája, a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a legjobbnak.

Karlovecz Zoltán munkája
Forrás: karlovecz.hu

A pályázaton harminchárom épület versenyzett. Összesen nyolc építészcsapat munkáját ismerték el: a két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált.

Karlovecz Zoltán munkája
Forrás: karlovecz.hu

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat elnyerő Karlovecz Zoltán háromlakásos lakóháza esetében a zsűri szerint „a mai hangvételű megfogalmazás, az arányos és ötletes szerkesztés magában hordoz és sugall egy tudatos múltbeliséget is, többlettartalmat adva ezzel az eredetileg is szép építészeti elképzelésnek”.

Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora így méltatta az első helyezettet: „A ház léptékeihez viszonyított várszerűség, a tagadhatatlan organikus szellemiség, valamint a kupolás lefedés kicsit »törökös« beütésének atmoszférája teszi talán még inkább »pécsivé« ezt az amúgy sem kevéssé »pécsi«, példaértékű alkotást.”

Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke így fogalmazott a középület kategória fődíjasáról, a Járomi Irén-Kiss Gyula építészpárosról: „a családi házas környezethez viszonyítva nagy épületet változatos formálású, keresztgerincű tömegekkel teszi oldottá. Ezek a játékos oldalszárnyak a bejáratoknak adnak méltó hangsúlyt. A homlokzat áttört árnyékoló lemez borítása légies megjelenést biztosít az épületnek.” Ők szintén 500 ezer forinttal gazdagodtak.

A fődíjasok mellett különdíjat kapott Vékony Péter, Mezei Sándor és Éltető Zsófia egy Bugyi-Ürbőpusztán található tanya nyaralóépület tervezéséért, Tóth Péter, Szűcs Endre, Mérő Máté és Kis Kálmán egy csopaki lakóépületért, valamint Czégány Sándor a Monorierdőben található Református Gyülekezetiház terveiért.

Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott Singer Ádám egy Szombathelyen épült családi ház tervezéséért. Szintén különdíjjal jutalmazták Kasuba Jánost a Debrecenbe tervezett Görögkatolikus Érseki Hivatal, valamint Vadász Bencét és Miklós Zoltánt a budapesti Meininger Hotel terveiért.

Meininger Hotel

A zsűri elnöke idén hatodik alkalommal Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze volt.