Több hónapos budapesti vendégeskedés után ismét Pécsett láthatók Csontváry a városban őrzött ikonikus festményei, mint a Római híd Mosztarban vagy a Vihar a nagy Hortobágyon, de a tárlat ezúttal kiegészül olyan Csontváry-darabokkal, amelyek eddig nem képezték részét az állandó kiállításnak.

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös Csontváry 170 időszaki tárlata a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi JPM Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig nagy sikerrel a Szépművészetiben volt látható.

A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett. Az együttes tárlatot 2023. november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.


64d2032a61eb5ce6e7103bdc.jpg
A Hágen Mozgásműhely táncosai és Lantos Zoltán hegedűművész előadása a Csontváry 170 című kiállítás megnyitóján a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában 2023. augusztus 7-én. Fotó: Ruprech Judit / MTI

A Szépművészeti Múzeumban az idei tárlat előtt utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai székhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki most a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített kollekciójának köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A tárlatot Zag Gábor kultúráért felelős pécsi alpolgármester, dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese és Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum kommunikációs vezetője nyitotta meg. Az eseményen Lantos Zoltán hegedűművész és a Hágen Mozgásműhely működött közre.

A kiállítás kurátora Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője. A tárlat 2023. november 5-ig tekinthető meg a JPM Csontváry Múzeumban. A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

Nyitókép: érdeklődők a Csontváry 170 című kiállításon a megnyitó napján a pécsi Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában 2023. augusztus 7-én. Fotó: Ruprech Judit / MTI