Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, tárlatvezetés, természetismereti foglalkozások, interaktív vízvizsgálat és gyereknapi programok várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén május 17. és 26. között országszerte. A programsorozat nyitórendezvénye pünkösdhétvégén a városligeti Vajdahunyadvárban lesz.

Bár a magyarországi tíz nemzeti park igazgatóságai egész évben tartalmas, izgalmas és természeti élményekben gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket, egyszer egy évben a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényén egy helyen, egy időben gyűlik össze mindez az esszencia - áll az Agrárminisztérium MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatnak az érdeklődők mind a tíz nemzeti parki igazgatósággal, ezt követően pedig országszerte várják a látogatókat a szakvezetéses túrák a tanösvényeken, barlangokban, kenukban és a tárlatvezetések a látogatóközpontokban.

A nemzeti parkok látogatottsága évről évre növekszik. „Sikernek könyvelhetjük el minden újabb célcsoport elérését, hiszen velük is tovább gyarapszik a természet szeretete és védelme iránt elkötelezett tábor” – áll a közleményben. Mint fogalmaznak, egy-egy túra vagy foglalkozás alkalmával újabb látogató előtt nyílik meg az addig rejtőzködő világ.

Kiemelik: a nyitó rendezvényen a nemzeti parki igazgatóságok mellett kiállítanak a természet védelme iránt elkötelezett szervezetek is, ott lesz a Vajdahunyadvárban az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Kertörökség Alapítvány, a Herman Ottó Intézet és a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrző Központ. 

A programkínálat elérhető itt a nemzeti parki igazgatóságok weboldalain.