A nemzetközi zsűri elnöke a magyar hegedűiskola egyik élő legendája, a londoni Royal Academy of Music professzora, Pauk György lesz, tagjai a világ legrangosabb intézményeinek tanárai.

Az előválogatóra minden várakozást meghaladóan pontosan kétszáz videófelvétel érkezett, a élő fordulókat Debrecenben pedig 19 nemzet 38 versenyzője – 21 hegedűs, 7 brácsás és 10 csellista – kezdheti meg, Magyarországról összesen nyolcan indulnak. Mindhárom hangszer képviselői egy kategóriában versenyeznek, a zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe és hatot a döntőbe – mindegyik hangszerből legalább egyet.

A 45 ezer euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijét egy igazi legenda, a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli, körülötte pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Vladimír Bukač (brácsa, Prága), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester.

A verseny nyitókoncertje június 17-én lesz a Debreceni Egyetem aulájában, a díjátadóval egybekötött gálakoncertet – amelyen a legjobb versenyzőket hallgathatja meg a közönség – pedig június 26-án 19 órától tartják a debreceni Kölcsey Központban. Az első fordulóban (június 18–20.) szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban (június 21–22.) pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőkben (június 24–25.) a versenyzők egy-egy versenyművet adnak elő a Kodály Filharmonikusok szólistáiként. A verseny valamennyi fordulója ingyenesen látogatható, és élő internetes közvetítésben is elérhető a verseny honlapján.

A verseny szervezői a Kodály Filharmónia Debrecen és Papageno, szakmai partnere pedig a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales International.

Nyitókép: Vladimír Bukač. Forrás: Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny