fbpx

Pénteken kezdődik a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

Kiugróan nagy nemzetközi érdeklődés kíséri az első Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyt, rekordszámú külföldi jelentkezővel. Az eseményre június 17. és 26. között kerül sor Debrecenben, valamennyi fordulója ingyenesen látogatható.

A nemzetközi zsűri elnöke a magyar hegedűiskola egyik élő legendája, a londoni Royal Academy of Music professzora, Pauk György lesz, tagjai a világ legrangosabb intézményeinek tanárai.

Az előválogatóra minden várakozást meghaladóan pontosan kétszáz videófelvétel érkezett, a élő fordulókat Debrecenben pedig 19 nemzet 38 versenyzője – 21 hegedűs, 7 brácsás és 10 csellista – kezdheti meg, Magyarországról összesen nyolcan indulnak. Mindhárom hangszer képviselői egy kategóriában versenyeznek, a zsűri maximum 18 versenyzőt juttat tovább a középdöntőbe és hatot a döntőbe – mindegyik hangszerből legalább egyet.

A 45 ezer euró összdíjazású verseny nemzetközi zsűrijét egy igazi legenda, a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli, körülötte pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak majd helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Vladimír Bukač (brácsa, Prága), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), valamint a Kodály Filharmónia Debrecen képviseletében Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató és Kollár Imre vezető karmester.

A verseny nyitókoncertje június 17-én lesz a Debreceni Egyetem aulájában, a díjátadóval egybekötött gálakoncertet – amelyen a legjobb versenyzőket hallgathatja meg a közönség – pedig június 26-án 19 órától tartják a debreceni Kölcsey Központban. Az első fordulóban (június 18–20.) szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban (június 21–22.) pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőkben (június 24–25.) a versenyzők egy-egy versenyművet adnak elő a Kodály Filharmonikusok szólistáiként. A verseny valamennyi fordulója ingyenesen látogatható, és élő internetes közvetítésben is elérhető a verseny honlapján.

A verseny szervezői a Kodály Filharmónia Debrecen és Papageno, szakmai partnere pedig a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales International.

Nyitókép: Vladimír Bukač. Forrás: Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

A rovat további cikkei