A Semmelweis vetítésével kezdődik a 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál Koltai Lajos részvételével, aki munkássága elismeréseként életműdíjat kap. Az ötnapos eseményen 19 mozifilm lesz műsoron, köztük Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-versenybe, a Kojot négy lelke és A nemzet aranyai is.

Egymást követő öt napon át, október 31-ig a legújabb magyar filmeké lesz a főszerep az angyalok városában, a Laemmle Monica Film Centerben. 21. alkalommal rendezik meg a magyar filmek fesztiválját Los Angelesben, bemutatkozási lehetőséget biztosítva ezzel a friss hazai alkotásoknak.

Koltai Lajos rendező és Nagy Katica főszereplő személyes részvételével a Semmelweis gálavetítése nyitja meg a fesztivált péntek este. A Semmelweis Ignác életéről szóló új magyar film az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezésében készült, a hét elején New Yorkban volt a világpremierje, majd november végétől lesz látható a hazai mozikban.

A nagy presztízsű amerikai filmes hírportál, a Variety részletes írást szentelt az új magyar filmnek, megszólaltatva Koltai Lajost. A rendező elmondta, hogy fiatalkora óta meghatározó filmélményként maradt vele az 1952-es Semmelweis című film, nagy kihívás volt a világ legismertebb magyar orvosáról életrajzi filmet készíteni, és csodálatos volt visszatérni a rendezéshez.


653a71cd6383c8f95c4af827.jpg
Koltai Lajos a Semmelweis című film forgatásán dolgozik. Fotó: Szvacsek Attila

A Los Angeles-i fesztiválközönségnek Gauder Áron is személyesen mutatja be Kojot négy lelke című animációs filmjét, mely az indián teremtéstörténetet meséli újra és korunk égető kérdéseit állítja középpontjába. A Kojot négy lelke nyáron a franciaországi Annecyban, az animációk legjelentősebb fesztiválján elnyerte a zsűri díját, míg a sanghaji fesztivál a legjobb animáció díjával tüntette ki, azóta több mint 50 fesztiválra kapott meghívást, és nemzetközi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka világforgalmazó. A Kojot négy lelke Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-versenybe.

A közelmúlt kiemelkedő filmjei közül látható lesz Los Angelesben a Blokád, a Hadik, a Hat hét, a Szia, Életem!, az Együtt kezdtük, a Magasságok és mélységek és a világhírű Jankovics Marcell Toldi című feldolgozása is. Az NFI Filmarchívum és a Filmlabor által felújított filmtörténeti klasszikusokat is kínál a fesztivál, köztük Sándor Pál Ripacsok és Szabó István Budapesti mesék című alkotásait.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje az év legnagyobb hazai mozisikere, Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai címmel a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz. A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált a Filmintézet támogatásával a Bunyik Entertainment szervezi.

Nyitóképen jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből. Forrás: NFI