A Pannonhalmi Főapátság tájékoztatása szerint az „emlékezet” mellett a fesztivál idei fő üzenete a „személyesség”.

A zenei program öt koncerten keresztül a 210 éve született Liszt Ferenc és a 70 éves Dukay Barnabás munkásságát állítja a középpontba.

A Klukon Edit és Ránki Dezső művészeti vezetésével létrejött programban ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, egyebek mellett a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem és a kórusművek többsége. A zárókoncerten Liszt Via crucisa mellett három zongoraművész egy-egy Dukay Barnabás által szerzett szólóművet játszik el. Dukay Barnabás személyesen is jelen lesz a fesztiválon és előadást tart az érdeklődőknek.

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény, amelyen a 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel és Marno János József Attila-díjas költő közreműködésével, előadással emlékeznek meg.

Krajcsovics Éva Kossuth-díjas festőművész kiállítása nyílik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériájában, de bemutatkoznak az Arcus Junior képzőművészeti alkotótábor fiataljai is.

A látogatók előtt megnyílnak az ezeréves monostor hétköznapokban elzárt terei.

Nyitókép: fellépők az Arcus Temporum fesztiválon. Forrás: arcustemporum.hu