fbpx

A perbe fogott költő

Charles Baudelaire 1821. április 9-én született Párizsban. Mindössze hatéves volt, mikor elveszítette szeretett édesapját, édesanyja pedig férjhez ment egy Aupick nevű diplomata-katonatiszthez, akit a gyermek gyűlölt. Ő küldte a fiatal Baudelaire-t egy hosszabb tengeri utazásra 1841-ben. Hazatérése, pontosabban Párizsba való visszaszökése után ismerkedett meg a nagyvilági színésznővel, Jeanne Duvallal, aki számtalan versének múzsája lett. Első, képzőművészeti tárgyú könyvét, a Tárlatot 1845-ben adta ki, az 1848-as, februári forradalom idején pedig a Le Salut public című lapot szerkesztette. Az ötvenes évek elején ismerkedett meg a kor híres-hírhedt irodalmi szalonját vezető Madame Sabatier asszonnyal, akihez több versét írta, és akinek alakja felismerhető Flaubert Érzelmek iskolája című korrajz-remekművében is.

800px-Etienne_Carjat_Portrait_of_Charles_Baudelaire_circa_1862

 

Főműve, A romlás virágai című verseskötet 1857-ben jelent meg. A Le Figaro című lap éles támadást intézett a versek és szerzőjük ellen, így az ügyészség istenkáromlás és erkölcsgyalázás vádjával perbe fogta a költőt. Ezzel egy időben indult per Flaubert ellen a Bovaryné miatt, ám őt felmentették, Baudelaire viszont könyve megcsonkítására kényszerült. A költő alkohol- és ópiumfogyasztásba menekült, később pedig a vérbajt is elkapta. A romlás virágainak második, 1861-es bővített kiadása után Baudelaire a fiatal költők és irodalmárok művészi példaképe lett, és a modern költészet legnagyobbjaként tekintettek rá. Próza-költeményei és a romantikával foglalkozó esztétikai írásai több írónemzedék nézeteit is befolyásolták. A dekadens életérzés irodalmi megszólaltatója, a szimbolista költészet jelentős alakja, egyszersmind a szecesszió előfutára volt, valamint ő ismertette meg művészi rokona, Edgar Allan Poe műveit a francia olvasókkal. A legnagyobb hatást Rimbaud, Verlaine, valamint Mallarmé költészetére tette.

 

Baudelaire több előadást és költői estet is tartott Belgiumban. Itt került kapcsolatba Félicien Rops belga festővel, aki A romlás virágait illusztrálta, valamint itt érte az agyvérzés. A beteg költőt Párizsba szállították, ahol magatehetetlenül élt egészen haláláig.

 

Forrás: Wikipédia/enciklopedia.fazekas.hu

Fotó: Wikipédia

A rovat további cikkei