Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli a nyitókoncert, amelyet a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

perényi.jpg
Fotó: Csibi Szilvia

Az április 29-én a Budapesti Olasz Kultúrintézet patinás termében felcsendülő művek színes áttekintést adnak a magyar gyökerű európai zenei hagyományból. A koncerten fellépő Chamber Orchestra of Europe különlegessége, hogy kiváló muzsikusai a kontinens tizenöt országából érkeznek. A kezdetben Claudio Abbado, majd Nikolaus Harnoncourt által mentorált együttes jelenleg a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara.

A műsoron Veress Sándor, Joseph Haydn, Liszt Ferenc és Bartók Béla művei szerepelnek, és Declan Hannigan színművész tolmácsolásában elhangzik Seamus Heaney Májusi máglyák című verse. A Nobel-díjas költő a verset 2004. május 1-jére, „az üdvözlés napjára” írta, amikor Európa vezetői Dublinban gyűltek össze, hogy megünnepeljék tíz új tagállam, köztük Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz. A bővítés 20. évfordulója alkalmából Írország nagykövetségei mind a tíz, az EU-hoz azon a májusi napon csatlakozott államban helyi költőket bíztak meg Heaney ikonikus költeményének új fordításával. A magyar verzió, az eredeti verssel együtt, ezen az eseményen hangzik el először nyilvánosan.

További információ az eseményről itt.