fbpx

Pető István: Kettős mozzanat – válogatás 15 év grafikáiból

A közel negyven éve Franciaországban élő Pető István festő- és grafikusművésznek az elmúlt másfél évtized terméséből válogató grafikai kiállítása nyílik Kettős mozzanat címmel a Mission Artban.

Pető életművében a festészet és a grafika szoros és elválaszthatatlan kapcsolatban áll egymással, a két műfaj egymást kiegészítve, egymással párbeszédet folytatva alkot koherens egységet. A most nyíló kiállítás izgalmas grafikai gondolkodásmódját mutatja be, amelyben a klasszikus grafikatechnikai eljárásokat (rézkarc, rézmetszet, akvatinta, litográfia, foltmaratás, hidegtű) ötvözi a fotó alapú sokszorosított grafikával, illetve egyedi eljárásokkal (monotípia, festői megoldások, színes applikációk). Grafikáinak kompozícionális megoldásai érzékenyen rezonálnak a festészetét is jellemző felfogásra: organikus eredetű, de szubjektíven átírt struktúrává szerveződő motívumrendszere alapvetően két különböző felületre osztott képtérben indít párbeszédet.

Pető kifejezetten kerüli a narratív történetmesélést; meditatív-filozofikus szemléletű, az elmélyült szemlélést megcélzó grafikái a sűrű, feszültséggel teli sötét felületek és az üres fehér papíron kibomló grafikai gesztus diskurzusára építenek. A tömörség és az üresség, a világ érzékelhető jelenségei és az ezekre adott érzelmi válaszok, az aktív és a passzív, a feszültség és a könnyedség áll egymással szemben, miközben ezen ellentétek egymás nélkül nem is létezhetnének. Bár Pető stiláris orientációja valahol az absztrakt/lírai expresszionizmus vidékén fogant, gondolkozásmódja, művészi kifejezése jóval tágabb körből felidézhető analógiákat is megenged.

Pető István: G139 (2017)

Pető István Kettős mozzanat című kiállításán közel harminc művön keresztül ismerhetjük meg a művész grafikai világát, a néhány, szintén bemutatott festmény pedig lehetőséget biztosít, hogy az egyes grafikákon létrejövő dialógus termékeny párbeszédet kezdeményezzen festészeti világával is. A kiállítás kurátora Szabó Noémi művészettörténész.

Pető István festő- és grafikusművész 1955-ben született Mezőkövesden. Művészeti tanulmányait először Lenkey Zoltán és Máger Ágnes műtermeiben, majd a budapesti Iparművészeti Főiskolán kezdte, később pedig a párizsi École des Beaux-Arts-on folytatta. 1984-ben költözött Párizsba, 38 éve Saint-Denis-ben lévő műtermében él és alkot. 1987 óta a Maison des Artistes tagja. Hosszú időn keresztül oktatta különböző franciaországi intézményekben a grafikatechnikai eljárásokat. Számos egyéni- és csoportos kiállítása volt Franciaországban, Magyarországon és a világ más tájain. Művei jelentős magán- és közgyűjteményekben is megtalálhatók.

A MissionArt Galériában március 21. – április 2. között látható kiállítást március 22-én 18 órakor Révész Emese művészettörténész nyitja meg.

Nyitókép: Pető István: G127 (2015)

A rovat további cikkei