Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók Rádió a Magyar Rádió Gyermekkórusával pályázatot hirdet hazai és határon túli magyar zeneszerzők számára gyermekkari művek komponálására. A pályaművek teljesen kidolgozott partitúráit május 31-ig várják.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió: Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva.

„A pályázat célja, hogy zenével ünnepelje meg a reformkor lángelméjét és hidakat képezzen a különböző művészeti ágak között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval” – olvasható a pályázati kiírásban.

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. Az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagja Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző, Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, valamint Walter Judit betanító karnagy, aki a nyertes és díjazott pályaműveket betanítja a Gyermekkórus tagjainak és ő vezényli őket az ősbemutatón.

A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi, a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A pályázat részletei ide kattintva olvashatók.

Nyitókép: A Magyar Rádió Gyermekkórusa. Forrás: BMC