fbpx

Petőfi 200 – Megújították a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontot

A kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontban Petőfi Sándor remekművét virtuális kalandon keresztül, digitális eszközök segítségével ismerhetik meg az érdeklődők. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódódóan az intézményben számos fejlesztés történt, hogy komplex audiovizuális élmény formájában nyújtsanak oktatási és szórakozási lehetőséget minden korosztály számára.

A János Vitéz Látogatóközpont célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz Petőfi költeményének helyszíneit, alakjait és cselekményét. A technológia és a tradíció, a szórakoztatás és a tudásmegosztás ötvözésével emberléptékű és személyes kapcsolatot teremtsen a látogatók és az irodalmi mű között. A látogatás után a gyerekek és a felnőttek egyaránt új, saját élményen alapuló nézőpontból értelmezhetik a János vitézt.

„A látogatóközpont a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, illetve a műfordítói szoborparkkal a kiskőrösi Petőfi-kultusz szerves része. Nemcsak az ország, hanem a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk látogatók, hogy megismerkedjenek Petőfi Sándor szülővárosával. Célunk, hogy a nemzet költőjéhez a lehető legszélesebb módon kapcsolódhassanak. A János Vitéz Látogatóközpont megújulásakor arra törekedtünk, hogy a tabletek használatával még korszerűbbé és interaktívabbá váljon a megtapasztalható élmény” – emelte ki dr. Filus Erika, az intézmény igazgatója.

A látogatóközpont kiállítása az 1845-ben épült, egykori evangélikus lelkészlakban található. Egy labirintuson keresztül a látogatók megismerhetik Petőfi elbeszélő költeményének egyes fejezeteit, miközben Kukorica Jancsiból János vitéz, végül Tündérország királya lesz. A színházi világot idéző tér installációi között ők maguk is a mű cselekményében haladnak mind a fizikai, mind a virtuális térben, így a történetben nemcsak szemlélőként, hanem aktív résztvevőként lehetnek jelen. A labirintust különböző útvonalakon járhatják be egy tablet segítségével, miközben szövegrészleteket hallanak a műből. Az egyedi múzeumi és irodalmi élmény során interaktív feladatokat is kapnak.

Az intézmény tematikus múzeumpedagógiai programja az épület tetőterében kapott helyet, ahol az iskolai csoportok korosztályuknak megfelelő játékok, művészeti foglalkozások és interaktív órák segítségével tanulhatnak a János vitézről. A látogatóközpont nemcsak a diákokat várja, hanem a pedagógusokat is, akik a korszerű irodalomoktatás módszertanával ismerkedhetnek meg. Az interaktív kiállítás ideális családok és felnőtt csoportok számára is.

További információk a János Vitéz Látogatóközpont megújult weboldalán érhetők el.

Képek forrása: János Vitéz Látogatóközpont

A rovat további cikkei