Október 5-én mutatták be Kecskeméten a Csonkatorony és a Gólyacsősz című két új rajzfilmet, amit a legendás kecskeméti rajzfilmstúdió, a Kecskemétfilm Kft. készített Bács-Kiskun megye értékeiről.

Lugosi István rendezésében készült el a Kecskemétfilm Kft. legújabb produkciója, a Gólyacsősz és a Csonkatorony című rajzfilm. A rövid, háromperces animációk a 2021-ben megjelent, Meseföld című gyűjtemény két történetének rajzfilmes adaptációi.

„A könyv írója, Császár Levente a Bács-Kiskun megye településein közszájon forgó legendák, anekdoták, mesék felhasználásával készítette el a gyűjteményt, melyet a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi osztályának lektorálásával adtak ki. A Gólyacsősz Izsák településhez, míg a Csonkatorony Soltszentimréhez kapcsolódó történetekre épül” – mondta Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője.

A török hódoltság időszakát dolgozzák fel a történetek

A könyv és az animációs film a Megyei identitás erősítése, az érték–élmény–egészség megjelenítése közösségi programokban elnevezésű projekt részeként valósult meg, utóbbi a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kecskemétfilm együttműködésében. A Csonkatorony és a Gólyacsősz című mesék Szent Imre herceg szerencsétlen halála kapcsán Soltszentimre településhez, illetve az Izsák város címerében szereplő gólyához – közvetve Izsák bég kalandos történetéhez – kapcsolódnak. A középkori, illetve a török hódoltság időszakát tárgyaló történetek feldolgozása – az írói szabadság segítségével – mankót nyújtanak ahhoz, hogy a magyar történelmet 150 éven át sújtó török rabiga hatásait az utógeneráció megtanulja valósan értelmezni.

„A két elbeszélés alapján elkészült rajfilmek a hit, a bizalom, a segítőkészség, az emberbaráti szeretet, illetve a soha meg nem alkuvás erényeit emelik a középpontba” – tette hozzá a stúdió vezetője.

A nagy elődök nyomában

A Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója éppen 51 évvel ezelőtt kezdte meg a működését Kecskeméten, Mikulás Ferenc irányításával. A neves producer 1971 óta a stúdió vezetője. Olyan sorozatok és mesék kapcsolódnak a nevéhez, mint például a 100 epizódból álló Magyar népmesék, a Mondák a magyar történelemből, a Vízipók-csodapók, a Mesék Mátyás királyról, a Leo és Fred vagy épp a Toldi. Az általa vezetett stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 70 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat.

„A stúdió munkatársainak nagy része a környék településeiről verbuválódott össze, így szinte mindenkivel már több évtizedes kapcsolat alakult ki. Igaz ez a rajzfilmstúdió és a megye vezetőire is. A Csonkatorony és a Gólyacsősz elkészítését is ezért éreztük jóval inkább a sajátunknak, mert a környék életéhez kötődik” – mondta Mikulás Ferenc, aki azt is elárulta, hogy a meséken négy rajzoló dolgozott közel egy éven keresztül.

A Petőfi-emlékév kapcsán az animációs rajzfilmek rövidesen elérhetők lesznek a Bács-Kiskun a mi megyénk YouTube-csatornán.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat