Petőfi Sándor utolsó estéjét az erdélyi Székelykeresztúron töltötte: az ízletes vacsora után nótára fakadt egy terebélyes körtefa alatt a Gyárfás-kúria kertjében, majd másnap hajnalban elindult a segesvári csatába, ahonnan nem tért vissza. Podcastajánló.

Idén is felidézik Petőfi utolsó vacsoráját Székelykeresztúron, ahol a korabeli feljegyzések szerint egy helyi földbirtokos látta vendégül a költőt halálának előestéjén. Beszélgetőpartnerünk Sándor-Zsigmond Ibolya, a Molnár István Múzeum igazgatója.

Vajon hogyan építhet közösségeket egy-egy, Petőfi körtefájáról származó hajtás szerte a Kárpát-medencében? Erről is mesél Kovács Gyula pomológus, az őshonos gyümölcsfajták megmentésére létrehozott Tündérkert mozgalom egyik elindítója.

Hiteles bizonyíték ugyan nincs rá, de a legenda szerint Petőfi az Egy gondolat bánt engemet című versét szavalta el utolsó napjának reggelén a székelykeresztúri körtefa alatt. A jövendölésversről Nényei Pál írót, magyar szakos tanárt kérdezzük.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat. Műsorvezető: Rédl Ádám.

Ha kíváncsiak, mely településeken talált otthonra Petőfi körtefája, itt nézhetik meg.