A Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-ban számtalan programmal, programsorozattal készült a Petőfi-bicentenárium alkalmából. A munka azonban nem állt meg az emlékév lezárultával: az idei nyári koncert- és fesztiválszezonban is megtölthetjük a naptárt az ügynökséghez kapcsolódó kulturális eseményekkel. Dénes Adéllal, a PKÜ programigazgatójával beszélgettünk.

Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség programigazgatója. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu
Dénes Adél a Petőfi Kulturális Ügynökség programigazgatója. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A tavalyi Petőfi-emlékév okán a Petőfi Kulturális Ügynökség mögött egy rendkívül aktív időszak áll. Rengeteg új pályázati lehetőség nyílt a kulturális és művészeti szcénában tevékenykedők számára, valamint az egész 2023-as évet lefedték az időszakos és az emlékéven túlmutató kulturális programok. Programigazgatóként te hogyan értékeled a Petőfi-bicentenáriumot és az annak részeként meghirdetett Petőfi Felhőt?

Kiemelten nagy sikernek örvendett a projekt, szó szerint megmozdult rá a teljes Kárpát-medencei alkotóközösség, majdnem négyszeres túljelentkezés volt: több mint 700 pályázat érkezett be. Nem is számítottunk arra, hogy a death metáltól a jazzen át a mulatósig mindenki ennyire kreatívan fogja felhasználni Petőfi Sándor szövegeit, de zseniálisan sokszínű lett a paletta. A zsűri nagyon élvezte azt a négy napot, amit együtt töltöttünk a dalok végighallgatása közben, mert annyira inspiráló volt a felhozatal. Külön öröm, hogy a pályázat kampánydala, a Végtelen jövő is népszerűnek bizonyult a YouTube-lejátszások alapján.

Tavaly év végén vette kezdetét a Petőfi Kulturális Program, ennek részeként sok irodalmi, zenei, ismeretterjesztő, valamint gyermek- és ifjúsági program indult országjáró körútra, az eseménynaptár pedig egyre csak telik, akár hónapokra előre is. Mik az eddigi tapasztalataitok, és mik lehetnek a legnagyobb előrelépései a Petőfi Kulturális Programnak?

Tavaly decembertől idén május végéig 435 programot valósítottunk meg szerte a Kárpát-medencében. Az ügynökség legfontosabb célja a projekttel, hogy a lehető legjobban szólítsuk meg és vonjuk be a helyi közösségeket: a meghívotti kört bővítsük a helyi alkotókkal, véleményvezérekkel, és hogy helyi kötődésűek legyenek az előadók. Ugyanakkor fontos, hogy a lehető leginkább adaptálódjunk, ezért folyamatosan bővítjük a programkínálatunkat, hogy rugalmasan reagálhassunk a közönség igényeire és visszajelzéseire. A harmadik legfontosabb cél, hogy közösen olyan együttműködési gyakorlatot alakítsunk ki, amely a mi jelenlétünk nélkül is működni tud. Az igények egyre csak növekednek, és úgy gondolom, hogy valódi kulturális vidékfejlesztést sikerül elérni programmal, amely hozzájárul a nagyvárosokon túli kulturális élet fellendüléséhez, és ami még fontosabb: a közösségi élet erősítéséhez.

Sopron_feszt_quimby HJL.jpg
Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

A Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt figyelmet szentel többek között a könnyűzenének, az összművészeti programok révén pedig integráló szerepet is vállal: a kortárs könnyűzene több előadás esetében is szorosan összefonódik más művészeti ágakkal. Ennek részeként folytatódik a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös Petőfi Színpad X PIM-sorozat. Mitől lehet érdekes, különleges koncerthelyszín a PIM által közrefogott tér?

 A Petőfi Színpadok programja elég komplex: kitelepülünk könnyűzenei és könyvfesztiválokra, de az adott fesztivál fő profilján túl mindig összművészeti programokkal jelenünk meg. A Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi, alkotóművészeti és könnyűzenei programjai kiegészülnek a közgyűjteményi intézményekben rendezett eseményekkel is. Az idei évtől ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ öt tagintézményének programjai is a Petőfi Színpad kínálatát bővítik, tehát igazán változatos kulturális kínálattal leszünk jelen a hazai fesztiválokon. Ezeken túl vannak kisebb formátumú kitelepüléseink is, ilyen a PIM-mel közös sorozat is, amelynek célja behívni a könnyűzene közönségét a múzeumba.

A Petőfi Színpad X PIM idei első eseménye a Független Iparművészeti Kortárs Szalon vásárához kapcsolódott. Hogyan jött az együttműködés ötlete a szalonnal?

Együttműködésünk a  Petőfi Irodalmi Múzeummal nem újkeletű, sikeres programok ezek, minden alkalommal telt házasak. A PKÜ tavaly óta szervez havi egy koncertet az újonnan megnyitott, gyönyörű Károlyi-kertbe, így összehangoltuk a májusi vásárral – a program pedig ismét nagy sikert aratott.

PIM_koncert_Lee_Oliver-01930.jpg
Koncert a Károlyi-kertben. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

A május első hétvégéjén rendezett eseményen két fiatal, de merőben különböző zenei világot képviselő formációt, illetve előadót hallhatott a közönség: Lee Olivér és zenekara, május 5-én pedig Blansch lépett színpadra. Hogyan esett rájuk a választás?

A múzeumkert népszerű pihenési és feltöltődési helyszín minden korosztály és zenekedvelő körében. Az volt a célunk, hogy a kert állandó közönségének olyan élményt adjunk, amely nem ér el hozzájuk a mainstream sodrásban. A PKÜ-nek fontos szakmai célja az induló előadók támogatása, bemutatkozásuk segítése – ilyen feltörekvő előadó volt most a Petőfi Színpadon Blansch is. Lee Olivér pedig az a tehetség, akit én személy szerint bármikor, bárhol szívesen hallgatnék – kicsi és nagy színpadokról szólva, akár klubokban vagy fesztiválokon is nagy élmény az ő előadása. Mindent egybevetve, a tehetség kibontakozásának segítése és a már körforgásba bekapcsolódott zenészek lehetőséghez juttatása is feladatunk egyszerre.

Ha már a rendhagyó koncerthelyszíneknél tartunk: ha jól tudom, a tervek szerint a Szigligeti Alkotóházba is visztek idén zenei produkciókat. Mit tudhatunk erről?

Ügynökségünk alkotóművészeti tevékenységének ikonikus, a hazai alkotók szempontjából pedig történelmi jelentőségű helyszín a Szigligeti Alkotóház. A házat körülvevő park ideális lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassuk a Szigligetre járó közönségnek azt a zenei kínálatot, amely új színt képvisel a környék kulturális életében. Az akusztikus, félakusztikus ültetett koncertek tervezett fellépői a világzene és a jazz zsánereinek zseniális képviselői, például Szirtes Edina Mókus egy vonósnégyessel kiegészülve vagy a Váczi Eszter Quartet.

Nyárasd_AD.jpg
A Bagossy Brothers Company koncertje Nyárasdon. Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu

Idén egy külhoni koncertturnéval is jelentkezett a Petőfi Kulturális Ügynökség. Első körben szlovákiai magyar közösségekhez vittetek és visztek el három nagy produkciót: a Szabó Balázs Bandáját Királyhelmecre, a Bagossy Brothers Companyt Nyárasdra, a Margaret Islandet pedig Komáromba. Mi a küldetése ezeknek a programoknak?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából dolgozunk a kétnyelvű produkciók összepárosításán, amely által nemcsak a különböző ajkú közönség „keveredik”, hanem kulturális értékeink is gazdagodhatnak egymáséval. A turné másodlagos eredménye a zeneipari terület szakmai elősegítése is: a külhoni zenekarok magyarországi, illetve a magyarországi zenekarok külhoni érvényesülésének előremozdítása, valamint az egyes zeneipari szektorok magyarországi és külhoni szereplőinek összekötése. A turné ősszel a Vajdaságban folytatódik. Izgatottan várjuk!

2023-ban a Művészetek Völgyén Petőfi és PEMA Udvar is helyet kapott, mely helyszíneken az egész fesztivál ideje alatt a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett összművészeti és ismeretterjesztő programok, kiállítások várták a közönséget. Idén nyáron milyen együttműködések várhatók, mely fesztiválok lesznek kiemeltek az ügynökség programszervezésében?

Idén is volt Petőfi Színpad a SopronFesten, jelen leszünk a Gombaszögi Nyári Táborban, a Művészetek Völgyén, az Ördögkatlanon, a Szigeten, a Strandon, a Sepsi Tabakó Festivalon és a Vibe-on is. De jelen voltunk és leszünk a könyvvásárokon is, így a sikeresen lezajlott csíkszeredai esemény után Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is találkozhat a közönség PKÜ-standdal, színpaddal. Sőt, a KidExpón és a GyerekSzigeten is megtalálhatnak majd minket, szóval megéri követni a Petőfi Kulturális Ügynökséget minden közösségi felületen.