Márciustól júniusig négy olyan filmet tűz műsorára a mozi, amelyek kapcsolódnak a költőhöz, a szabadságharchoz és a 19. századi Magyarországhoz. A vetítések mellett pódiumbeszélgetéseket is rendeznek, amelyeken szó esik majd többek között a 20. századi magyar filmipar Petőfi-képéről is.

Négyalkalmas vetítéssorozattal ünnepli a Toldi Mozi a Petőfi-bicentenáriumot. A programsorozat keretében a költőhöz, kortársaihoz és a szabadságharchoz kötődő filmeket vetítenek, amelyeket pódiumbeszélgetések kíséretében láthatnak az érdeklődők. A meghívott szakértők segítségével tárják fel a Kádár-korszak Petőfi képeit, továbbá arra is választ keresnek, hogy mit kezdhetünk ma a múlt századi filmes hagyománnyal.

A sorozat első vetítése március 23-án lesz, Nádasdy Kálmán és Ranódy László Föltámadott a tenger című alkotását tekinthetik meg a nézők. A filmdrámát 1953-ban mutatták be, forgatókönyvírója a rendező Nádasdy mellett Illyés Gyula volt. A történet a szabadságharc eseményeit mutatja be a forradalom kitörésétől egészen a nagyszebeni győzelemig. Petőfi Sándor szerepében Görbe János látható, Bem Józsefet Makláry Zoltán formálta meg, Kossuth Lajost pedig Básti Lajos játszotta. A film színeiben felújított, kiegészített, digitalizált változatban lesz látható. A vetítés előtt a nézők egy beszélgetésen vehetnek részt Margócsy Istvánnal a Petőfi-kultuszról.

A következő Petőfi-program április 20-án lesz a Toldiban, akkor a Petőfi ’73 című filmet nézhetik meg az érdeklődők, előtte Imre Zoltánnal tartanak pódiumbeszélgetést a ’70-es évek amatőr színházi mozgalmairól és Petőfiről. Május 25-én a Mária-napot vetítik, a meghívott vendég pedig Balogh Piroska lesz, aki Szendrey Júliáról és a 19. századi nők korabeli reprezentációjáról fog beszélni. A sorozat zárásaként június 8-án a Psyché-filmeket tűzi műsorára a Toldi, ahol Bartal Mária és Schein Gábor lesznek a meghívott vendégek. A beszélgetésen szó esik Weöres Sándorról, Pilinszky Jánosról és a kortárs irodalom Petőfi-képéről is.

Nyitókép: Statiszták pihennek a Föltámadott a tenger forgatási szünetében. Fotó: Keleti Éva