Változatos februári műsorral készül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Játékrendjükben találkozhatunk Petőfi Sándort a 21. századba helyező produkcióval, Ruminival, Berg Judit népszerű regényalakjával, illetve Janne Teller ellentmondásos regényének színpadi adaptációjával.

Milyen érzés egy anyának, ha szembesül vele, hogy szeretete fojtogató gyermekei számára? És a fiúk hogyan élik meg a szülői háztól való elszakadást? Ezekre és hasonló fajsúlyú kérdésekre keresi a választ a Varsányi Péter rendezte Badu mama gyermekei, amely február elsején debütál, és Dina Velikovszkaja About a Mother című díjnyertes animációs filmje alapján készült. Az előadást a premier után még két alkalommal láthatják a nézők februárban.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház bábműhelyével együtt készült Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, a közös munka eredménye a PETŐfi-SZELfi. A közel egyórás előadás a 21. századba helyezi a magyar irodalom és a márciusi forradalom jelképévé vált költőt, ezzel tisztelegve rövid, ám annál termékenyebb alkotói pályája előtt.

A legkisebbeknek kedvez a Szabó Attila által színpadra állított Rumini. Berg Judit regényciklusának figurája a Szélkirálynő nevű hajóval érkezik, és kalandjai során kalózokkal, sárkányokkal, valamint tengeri szörnyetegekkel találkozik. A nagyváradi Liliput Társulat egy szünettel 95 perces előadását Szabó Attila rendezi.

Kedves Emőke játékmester vezényletével folytatódik a Temesvári Magyar Színház és a Várbástya Egyesület közös projektje, Az est, amikor bármi megtörténhet. A társulat minden hónapban új témákkal és sok humorral várja az érdeklődő nézőket – a következő alkalom február 16-ra esik.

Tomi Janežič „nemzedékeken átívelő dokumentum-fikciója”, az 1978 a Nova Gorica – Gorizia 2025 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg, és a tizenkét előadásból álló Destin(y)ation című sorozat része. Az összes produkció a rendező gyermekkorának helyszíneit eleveníti fel, miközben a hetvenes évek Romániájának semmivel sem összehasonlítható hangulatát is megidézi. A történeteket Simona Semenič szlovéniai drámaíró jegyzi.

Semminek sincs értelme – vallja Pierre Anthon, Janne Taller Semmi című regényének főszereplője. A könyvet többször is betiltották, ám számos iskolában kötelező olvasmány lett, ezúttal pedig, február 22-én színpadon elevenedik meg a történet Balázs Attila rendezésében.

A Váci Dunakanyar Színház társulatának előadása vállaltan töredékes, amennyiben nem szándéka, hogy Caravaggio című produkciója átfogó művészportré legyen – Visky Adrás dramaturg szerint az 1 óra 45 perces játékidő egyetlen valódi történése a festő eltűnése. A szerepváltásokban bővelkedő darab drámai eszközökkel rekonstruálja a 17. századi itáliai alkotó halálának körülményeit.

További információ az előadásokról itt található.

A képen részlet a PETŐfi-SZELfi című előadásból. Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház